четвер , 02.05.2024

Мінізавод з виробництва вина – збираємо самі

Вино – вишуканий шляхетний напій та неодмінний хмільний атрибут будь-якого застілля. Тому споживчий попит на винну продукцію у буквальному значенні слова невичерпний, а виробництво якісного вина – рентабельний бізнес.

Проте, промислові масштаби вимагатимуть значних інвестицій та копіткої праці всього персоналу. Ключиків до успішності підприємства декілька: якість сировини, чітко витримані канони технологічного ланцюжка та надійне обладнання, починаючи з валкової дробарки-гребневідділювача і закінчуючи потужним виноробним пресом. Іміджева сторона відіграє не менш важливу роль, адже споживачеві має сподобатися не лише власне виноградний напій, а й зовнішній вигляд пляшки, пробки та етикетки.

Особливості організації бізнесу з виноробства

Ще на стадії планування доведеться спантеличитися пошуком вільних оборотних коштів у сумі, еквівалентній не менше 20 тисяч доларів. Ці гроші призначаються для придбання основної виробничої лінії, сировини, купівлі офісних меблів, оргтехніки та оплати інших першочергових витрат.

Схему побудови бізнесу в галузі виноробства можна представити кількома основними етапами:

  • оренда виробничого приміщення або виділення ділянки для будівництва будівлі заводу;
  • державна реєстрація суб’єкта господарської діяльності;
  • отримання ліцензії на діяльність та сертифікація;
  • будівельно-монтажні роботи;
  • купівля та монтаж основних засобів та допоміжного обладнання;
  • комплектація персоналом;
  • придбання сировини;
  • проведення пусконалагоджувальних робіт.

Планова потужність мінізаводу з виготовлення столового, десертного та лікерного вина становить 8 тисяч декалітрів на місяць. На етапі підбору території для розміщення цеху важливо врахувати близькість транспортної розв’язки та потенційних покупців продукції заводу.

Організація підприємства

Як правило, організаційно-правова форма виноробного підприємства – це товариство з обмеженою відповідальністю. Коди видів економічної діяльності ТОВ обирають відповідно до національного класифікатора. Основним видом діяльності буде виробництво вина з винограду, допоміжним – розлив вина по пляшках та пакування. Виробник отримає право випускати такі вина: столові, ігристі, ординарні та шипучі.

Сертифікація продукції виноробства є отриманням сертифікатів відповідності на кожен вид продукції. Виготовлення вина передбачає отримання відповідної ліцензії шляхом поводження з необхідним для цього пакетом документів до дозвільного органу за місцем реєстрації юридичної особи.

Необхідне обладнання

У процесі підготовки заводу з виробництва вин до початку діяльності закуповують обладнання та оснащення за таким переліком:

  1. Дробарка для винограду з гребневідділювачем.
  2. Пневматичний прес для віджимання соку від мезги.
  3. Мезгоприймач.
  4. Фільтрпрес.
  5. Транспортер.

Цих механізмів буде достатньо для випуску першої партії вина.

Для роботи лінії розливу вина потрібні автомат для розливу, закупорювальна машина, транспортер і аплікатор для закріплення самоклеючої етикетки.

Досить високі ціни на імпортну продукцію виноробства перешкоджають задоволенню попиту споживачів. Тому вітчизняні винороби мають можливість зайняти звільнену нішу ринку у своїй вартісній категорії та покрити потреби свого покупця, окупаючи при цьому витрати на бізнес протягом трьох-чотирьох років. Така престижна справа несе важливе соціальне навантаження, оскільки забезпечує робочими місцями сто і більше людей.