п’ятниця , 29.03.2024

На Калущині офіційно зареєстовано 18 випадків скарлатини

Як повідомила заступниця міського голови Надія Гуш, у Калуському ліцеї №2 є чотири випадки захворювання скарлатиною, два з них — в одному класі.

Відповідно до рекомендацій, про випадки захворювання лікувальна установа повідомляє санепідемстанцію, яка, своєю чергою, — заклад освіти.

У Калуському ліцеї №2 було здійснено кварцування та проведено дезінфекцію приміщення, де навчаються діти, що захворіли.

Також дирекція стежить, щоб хворий перебував вдома впродовж інкубаційного періоду (21 день). Приводу до закриття класів немає, оскільки карантин вводиться, якщо захворюваність досягне 20%, — запевняють посадовці.

Заступниця міського голови Наталія Кінаш повідомила, що станом на ранок 4 березня офіційно зареєстровано 18 хворих, з них — 1 дитину, учня ліцею №2 госпіталізовано. Його стан середньої важкості, одужує.

Довідка. Скарлатина (від лат. scarlatium — яскраво-червоний) — гостре антропонозне інфекційне захворювання, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки, що нагадує зміни при стрептококовому фарингіті, найбільше з них уражені піднебінні, та характерною дрібно крапчастою екзантемою (висипом). Схильна до гнійно-септичних та алергічних ускладнень.

Збудник — бета-гемолітичний стрептокок групи А (S. pyogenes).

Джерело інфекції — хворий з початку захворювання до 4-5 діб після зникнення клінічних симптомів.

Основний механізм передачі збудника — повітряно-крапельний. Вхідними воротами інфекції є мигдалики.

Тривалість інкубаційного періоду від кількох годин до 12 днів. Типова форма скарлатини починається гостро: після незначної остуди температура тіла за 6-7 годин підвищується до 38,5-40 °C. У маленьких дітей при цьому нерідко з’являється однократне або повторне блювання. Хворі скаржаться на головний біль, нездужання, болючість при ковтанні.

Наприкінці першої доби захворювання (іноді на другий день) з’являються характерні плямисті дрібні висипання на шкірі. Спочатку висип з’являється на шиї та верхній частині грудей, а упродовж наступних 2-3-х днів поширюється по всьому тілу. Висип складається з численних дрібно крапчастих елементів, густо розташованих та утворюючих на шкірі щільне насичене рожеве поле. Спостерігається симптом Пастіа — петехіально-геморагічні елементи висипу локалізуються переважно в природних складках шкіри у вигляді лінійних темно-червоного, бурого чи фіолетового забарвлення елементів.

Обличчя хворого злегка опухле, щоки яскраво гіперемійовані, тоді як підборіддя та рот на ділянці, обмеженій носогубними складками, відрізняються різкою блідістю (симптом блідого носогубного трикутника або «скарлатинозний трикутник»). У ротоглотці відмічають розлиту гіперемію м’якого піднебіння, язичка та мигдаликів. Бруднувато-білі або жовтуваті нашарування вкривають мигдалики, лімфатичні фолікули глотки, поширюючись іноді на м’яке піднебіння та язичок. У хворих збільшуються регіонарні підщелепні лімфатичні вузли.

Характерний симптом блідого носогубного трикутника або «скарлатинозний трикутник» у розпал хвороби — є блідість шкіри навколо рота на тлі характерного висипу на щоках.
Протягом перших 2-3-х днів хвороби язик залишається вологим, вкритим сірувато-білим нашаруванням; з 3-4-го дня нашарування зникають і тоді вид язика стає досить характерним. Забарвлення язика стає яскраво червоним («малиновий язик»).

Температура тіла зберігається на високих цифрах упродовж 3-6 днів, потім починає знижуватися та нормалізується на 9-10-й день хвороби. Одночасно покращується загальний стан хворого, зменшується інтоксикація, зникає висип та інші симптоми. На шкірі, особливо на долонях, відбувається характерне злущення шкіри.

Читайте також:
Під час артобстрілу загинув воїн з Прикарпаття Юрій Соповський