субота , 20.04.2024

Чоловічі хвороби, які можуть вплинути на зачаття

Перелік захворювань, що впливають негативно на здатність чоловіка до зачаття, є досить великим.

Звичайно, основною причиною завжди є відсутність сперматозоїдів-азооспермія. Це абсолютний чинник чоловічої безплідності. Виражені зміни в аналізі сперми, такі як оліго-/астеноспермія, можуть призвести до безпліддя та неможливості самостійного зачаття.

При виявленні причин чоловічої безплідності необхідно відстежити весь процес від утворення сперматозоїдів у яєчках, до їх проходження через сім’явиносні протоки, і звичайно, їх якість.

Не можливо змінити процес сперматогенезу (утворення сперматозоїдів), якщо уражена тканина яєчок. Даний стан може бути генетично обумовлений, але тканина яєчок може бути пошкоджена і після тяжких запальних захворювань, впливу хіміотерапії, променевої терапії, заміщення фіброзною тканиною або за рахунок росту пухлини. До серйозних причин, які призводять до неможливості утворення сперматозоїдів відносяться: неопущення яєчка/яєчок, перекрут яєчка/яєчок, гемосидероз та синдром Клайнфелтера, епідемічний паротит (свинка).

Обструктивна чоловіча безплідність

Зачаття дитини неможливе через те, що порушується прохідність сім’явивідних проток. Обструкція може виникати на будь-якому рівні чоловічого статевого тракту – від мережі яєчка і придатка до сім’явивідної протоки.

Вроджена відсутність сім’явивідних проток поєднується з носієм гена муковісцидозу в 10% випадків.

Погано проліковані інфекційні захворювання чоловічої статевої сфери також можуть порушити прохідність сім’явивідних проток.

Якщо в аналізі еякуляту немає сперматозоїдів, то пацієнт прямує на консультацію до лікаря-андролога. Детальніше, хто це і що він лікує можна ознайомитись за посиланням: https://medicalplaza.ua/kyiv/androlog.

Якщо генетичні та вроджені порушення відсутні, то пацієнту проводять біопсію чи пункцію яєчок та їх придатків. При отриманні сперматозоїдів їх кріоконсервують. За відсутності сперматозоїдів у біоптаті чи пунктаті народження своєї генетичної дитини неможливо.

Андрологи нашої клініки проводять дані хірургічні маніпуляції в операційній. І зручніше проводити дані маніпуляції під наркозом.

Варикоцеле

Зміна вен насіннєвого канатика, частіше з лівого боку, порушує відтік крові з мошонки. Питання впливу варикоцеле на фертильність чоловіка досі залишається предметом суперечок, тому оперативне лікування використовується досить рідко.

Аутоімунні причини

Майже в 12% чоловіків виявляються антиспермальні антитіла. Причиною їхнього утворення може бути будь-яке хірургічне втручання на яєчках. Це впливає на рухливість сперматозоїдів, порушення інвазії (проникнення) сперматозоїда в яйцеклітину.

Ендокринні причини

Це рідкісна група захворювань, які призводять до чоловічої безплідності. До неї відносяться гіпогонадотропний гіпогонадизм, захворювання щитовидної залози та надниркових залоз. Підвищення рівня гормону пролактину у чоловіків може позначитися на ерекції, проте на вироблення сперми незначно впливає.

Так як репродуктивна система у чоловіка є частиною всього організму, то запальні захворювання незалежно від їх локалізації так чи інакше негативно впливають на чоловічу фертильність.

Найчастіші причини проблем із зачаттям у чоловіків

  • Різні гарячкові стани, за яких неминуче піднімається температура тіла – це пневмонія, грип та інше. Подібні захворювання негативним чином позначаються на якості насіннєвої рідини чоловіка, але зазвичай ці порушення лише тимчасові, тому що після лікування запліднювальна здатність сперми відновлюється. Винятки з’являються лише тоді, коли перелічені вище захворювання призводять до ускладнень у чоловічій сечостатевій системі.
  • Особливої уваги вимагають статеві інфекції – гонорея, хламідіоз, сифіліс, трихомоніаз, герпес, цитомегаловірус та аналогічні, адже всі вони можуть призвести до проблем із зачаттям. Уникнути цього можна, дотримуючись лише одного простого правила: завжди користуватися засобами бар’єрної контрацепції при статевому акті з новим партнером.
  • Хронічні захворювання, не пов’язані із сечостатевою сферою чоловіка, можуть також перешкоджати нормальному зачаттю. Якщо ви страждаєте на цукровий діабет, гіпертонію, неврологічні розлади, ішемічну хворобу серця, будьте готові до того, що можуть виникати проблеми з ерекцією.
  • Дітородна функція порушується і при онкологічних захворюваннях ендокринної та сечостатевої систем, оскільки лікування раку завжди торкається людського організму цілком, торкаючись, у тому числі, і репродуктивної системи. Якщо ви плануєте зберегти свою здатність до зачаття після лікування онкологічного захворювання, радимо кріоконсервувати сперму.

Порушення сперматогенезу

Іноді буває так, що прохідність сім’явивідних проток у чоловіка в порядку, немає жодних інфекційних та хронічних захворювань, партнерка здорова, але завагітніти все одно не виходить. Можливо, має місце порушення у будові (морфології) сперматозоїдів, їх рухливості та кількості. На підставі дослідження функції сперми виділяють такі патологічні зміни:

  • олігозооспермію – зниження в еякуляті кількості сперматозоїдів;
  • тетратозооспермію – порушена морфологія сперматозоїдів, неправильна їх будова;
  • астенозооспермію – знижена рухливість сперматозоїдів;
  • азооспермію – відсутність зрілих, готових до запліднення, сперматозоїдів у еякуляті.

Проведення дослідження сперми – спермограми – необхідне визначення функції сперми за принципом «норма/відхилення». Результати спермограми здебільшого репрезентують швидше академічний, ніж клінічний інтерес.

У спермограмі визначають такі параметри:

  • об `єм;
  • концентрацію сперматозоїдів у мілілітрі;
  • загальна кількість сперматозоїдів в еякуляті;
  • рухливість;
  • час розрідження;
  • прогресивну рухливість;
  • морфологію;
  • дефекти головки, середньої частини, дефекти хвоста.

Яке лікування може бути призначене?

У клініці Medical Plaza ви зможете пройти повне діагностичне обстеження, яке дозволить виявити будь-які хронічні та гострі інфекційні захворювання, що перешкоджають нормальному зачаттю. Залежно від виявленого захворювання вам можуть бути запропоновані медикаментозні або хірургічні методи лікування. Останні застосовуються в основному тоді, коли має місце непрохідність сім’явивідних проток.

При порушеннях сперматогенезу буде проведено адекватну медикаментозну терапію, спрямовану на поліпшення якості сперми. Іноді єдиним виходом для сімейних пар, які зіткнулися з важким фактором чоловічої безплідності, є допоміжні репродуктивні технології. Ми пропонуємо проведення ЕКЗ, ІКСІ. При обструктивному безплідді ми проводимо пункцію яєчок і при отриманні сперматозоїдів можна використовувати їх для запліднення. При виявленні інших форм безплідності ми можемо запропонувати різні протоколи лікування, включаючи фізіотерапевтичні методики, IV терапію.

Слід пам’ятати, що застосування стероїдних препаратів, анаболіків, тестостерону пролонгованої дії може призвести до тимчасового порушення сперматогенезу. Вам слід розповісти лікарю-андрологу про прийом цих препаратів.

Унікальні методи мікроманіпуляцій, використання спеціальних середовищ для вибору найбільш якісного сперматозоїда (ІМСІ, ПІКСІ) для ін’єкції їм в цитоплазму яйцеклітини, дозволяють отримати якісні ембріони.

Бувають різні життєві обставини. Якщо ви зробили собі стерилізацію (перев’язку сім’явивідних проток), то при бажанні відновити репродуктивну функцію можна зробивши мікрохірургічну операцію з відновлення прохідності сім’явивідних проток. Щоправда ефект від неї низький, порівняно з проведенням пункції яєчок та отримання сперматозоїдів для запліднення. В цьому випадку проводиться лікування методом ЕКЗ+ІКСІ сперматозоїдами, отриманими при пункції придатків яєчок. На жаль, якщо в тканині яєчок настали фіброзні зміни, ми не зможемо відновити ваш сперматогенез. Такі випадки непоодинокі в нашій практиці, і перш ніж вибрати такий метод контрацепції, як стерилізація, слід врахувати і негативні сторони.