вівторок , 23.04.2024

Як вибрати сонячну панель: основні критерії

Перехід на альтернативні джерела енергії – тренд останнього десятиріччя, який став особливо актуальним в Україні саме зараз.

Перебої з електропостачанням змушують багатьох з нас займатися пошуками способів забезпечення автономного живлення, одним з яких є використання сонячних батарей.

Що таке сонячна панель

Це головна компонента сонячної мініелектростанції. Складається з фотоелементів, які перетворюють теплове сонячне випромінювання в електроенергію. Окремі фотоелементи мають невеликі розміри, тому їх об’єднують в великі конструкції, щоб мати змогу охоплювати більшу площу.

Конструктивно сонячна панель є багаторівневим нагромадженням фотоелементів. Вона включає скляну основу, на яку за допомогою герметика встановлюється фотоелемент, прикритий зверху захисною плівкою. Всередині розміщений блок приладів з потрібними роз’ємами для підключення панелі до споживачів.

Розрізняють декілька типів сонячних панелей:

  • найбільш популярними вважаються полікристалічні панелі, в яких використовуються пластини з кремнію чорнової очистки;
  • монокристалічні набагато дорожчі, бо виготовляються з чистого кремнію, але й енергії вони виробляють більше;
  • тонкоплівкові панелі зараз практично не виготовляються, бо це застаріла технологія.

Строк служби сонячних панелей складає в середньому 20-30 років. Коефіцієнт корисної дії з плином часу зменшується. Але тут багато чого залежить від якості компонентів, дотримання правил монтажу та експлуатації, а також від місцевих умов.

Критерії вибору сонячної панелі

Самостійно підібрати оптимальний комплект непросто. Для більшості основним орієнтиром є ціни на сонячні панелі, але це не той випадок, коли вартість обов’язково корелює з якістю. Варто звертати увагу й на інші характеристики.

Бренд виробника

Продукція відомих компаній коштує дорожче, але й служить довше, окупається швидше та рідше виходить з ладу.

Тип панелі

Якщо ви розраховуєте на довгострокову експлуатацію (від 30 років і більше), варто звернути увагу на монокристалічні панелі. Всі інші типи прослужать на 5-10 років менше.

Монтаж

Під час інсталяції сонячних панелей потрібно врахувати багато технічних особливостей, про які ви можете й не знати. Тому варто довірити монтаж досвідченим спеціалістам, щоб уникнути прикрих помилок.

Гарантійний строк

Тут є свій нюанс: на сонячні панелі може надаватись гарантія або на саме устаткування, або на потужність, яка буде генеруватись. В першому випадку гарантія спрацює в випадку присутності заводського браку чи передчасного виходу з ладу обладнання, в другому – якщо потужність міні-електростанції не буде відповідати заявленій.

Витрати на придбання та монтаж сонячної панелі окупляться в середньому десь за 5-6 років. З урахуванням тривалості строку експлуатації це непогана інвестиція.