субота , 20.04.2024

Військовий облік у 2023 році: що зміниться та до чого тут безробітні

Цього року вступив у дію новий порядок обліку військовозобов’язаних, який спрощує процедуру обліку та мобілізації безробітних та ВПО.

Про це повідомляється в Постанові № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Чи можуть мобілізувати безробітних?

Згідно з Постановою, для ТЦК діє спрощена процедура постановки на військовий облік військовозобов’язаних, які зареєстровані як безробітні. Також територіальні центри комплектування можуть проводити серед них мобілізацію.

Відмічаємо, що раніше центри зайнятості не мали тісної взаємодії з ТЦК. Однак, у зв’язку з повномасштабним вторгненням ситуація змінилась. Відтепер центри мають передавати військовим повний список осіб чоловічої статі, які мають статус безробітних.

Тож, протягом семи днів після отримання запиту від ТЦК міські, районні, міськрайонні центри та філії регіональних центрів зайнятості мають передати інформацію про реєстрацію безробітних.

Мобілізація ВПО

Нова Постанова також спрощує військовий облік внутрішньо переміщених осіб. Наразі місцева влада має контролювати ВПО, які стають на військовий облік. Зокрема, якщо особа, яка переїхала з постійного місця проживання у зв’язку з бойовими діями та претендує на отримання фінансової допомоги повинна стати на облік за новим місцем проживання. В іншому випадку – фінансову допомогу від держави надавати не будуть.

Читайте також:
На Прикарпатті все більше людей йдуть до “Пунктів незламності” (ФОТО)