п’ятниця , 29.03.2024

На Надвірнянщині судили винуватця смертельної аварії, який в’їхав у рейсовий автобус

На Надвірнянщині судили водія, що у 2018 році в’їхав у автобус з пасажирами. Від отриманих травм тоді один пасажир загинув, а двоє отримали травми середньої тяжкості.

Винуватцю аварії присудили умовне покарання з позбавленням права керування на 1,5 року.

Про це йдеться у вироку Надвірнянського райсуду від 26 грудня 2022 року. Фігурант справи –  одружений, на утриманні має одну неповнолітню дитину, з вищою освітою, працює виконавцем робіт у приватного підприємця, раніше не судимий.

Як вбачається з обвинувального акту, аварія трапилась 19 квітня 2018 року о 12.25 на вул. Грушевського в селі Лоєва Надвірнянського району.

Тоді обвинувачений, керуючи позиченою  у підприємця Dасіа Lоgаn із закріпленими на верхньому багажнику трьома алюмінієвими драбинами, не впорався з керуванням на підйомі, перетнув суцільну лінію, виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з Mercedes-Benz Sprinter 311D, пасажирським автобусом «Надвірна-Ланчин».

В останньому було 18 сидячих пасажирів та 10 стоячих. У результаті зіткнення один із пасажирів загинув на місці, а ще двоє – отримали  травми середньої тяжкості.

Такі дії водія легківки були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК. У суді він свою вину визнав, розкаявся. Розповів, що рухаючись на підйом, почув стукіт у автівці з лівої сторони автівки і тому не впорався з керуванням, виїхавши на зустрічну смугу. Сказав, що внаслідок зіткнення порвалось кріплення і драбини з його автівки залетіли у салон через вікна, травмувавши пасажирів.

Також фігурант справи зазначив, що відшкодував завдану шкоду потерпілим пасажирам та дружині загиблого, оплатив лікування, судові витрати. Тож просив не позбавляти його волі і права керування, оскільки з транспортом пов’язана його робота.

Як результат розгляду справи, суд визнав його винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину, присудив 4 роки тюрми з позбавленням права керування на 1,5 року.

На підставі ст. 75 КК звільнив його від відбування основного покарання, призначивши два роки іспитового строку. Також суд частково задовольнив цивільний позов власника буса, ухваливши стягнути на його користь понад 138 тис. матеріальної шкоди, 10 тис. моральної, 15 тисяч судових витрат. Вирок поки що законної сили не набрав.

Читайте також по цій темі:
Смертельна аварія на Прикарпатті: перекинувся автобус із пасажирами (ФОТО, ВІДЕО)