п’ятниця , 26.04.2024

На Косівщині судили чоловіка, який незаконно зрубав 47 дерев

На Косівщині судили чоловіка, що зрубав на території природно-заповідного фонду 47 дерев.

Обвинуваченому присудили 5 років тюрми, звільнили від їхнього відбування та призначили рік іспитового строку.

Про це йдеться у вироку Косівського райсуду від 21 грудня 2022. Фігурант справи – із середньою освітою, одружений, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, не працює, не судимий в силу статті 89 КК “Строки погашення судимості”.

Як вбачається із обвинувального акту, на початку березня 2021 обвинувачений за допомогою бензопили STIHL зрізав 19 живих дерев (два дуби, два граби, два буки, тринадцять беріз) у лісовому масиві села Люча, урочищі Лази, що належить до природно-заповідного фонду Нижньоберезівського лісництва.

Далі, на суміжній території двох лісових кварталів зрізав ще 28 дерев: три дуби, вісімнадцять грабів, сім буків. Загалом, чоловік зрізав 31,56 м.куб. дерева, завдавши лісництву збитків на 149 тис. 417 грн.

Такі його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.4 ст. 246 КК, тобто незаконна порубка дерев у лісах, вчинена на території природно-заповідного фонду, що спричинило тяжкі наслідки.

У суді обвинувачений вину визнав повністю та пояснив, що він працював по найму та за вказівкою чистив земельні ділянки. Однак про те, що ця територія лісового масиву та належить Нижньоберезівському лісництву  він не знав. Щодо відшкодування заподіяної шкоди, то фігурант заявив, що через скрутне становище не має можливості оплатити її наразі.

Цивільного позову у справі, до слова, ніхто не подавав.

Як результат розгляду справи – суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні згадуваного злочину, присудив 5 років тюрми, звільнив від їхнього відбування, призначивши рік іспитового строку. Вирок поки що законної сили не набрав.

Читайте також:
За незаконну вирубку лісу прикарпатець отримав 25000 гривень штрафу