вівторок , 19.03.2024

Як правильно підібрати кермові тяги для квадроцикла і на що звертати увагу

Рульові тяги – механізм, без якого поворот коліс неможливий. Вони з’єднують кермову колонку з поворотним кулаком.

Найголовнішим параметром при підборі кермових тяг є їх розмір. Дуже рідко тяги підбираються за моделлю. У 99% випадків для правильного підбору їх доведеться знімати з квадроцикла та знімати всі необхідні розміри. Найголовніший розмір – це довжина тяги.

Слід розуміти, що на різних квадроциклах різна відстань від рульової колонки до поворотного кулака, встановленого на колесі, відповідно і довжина тяги буде різною. Рульова тяга складається з трьох частин: два наконечники та стрижень, на який накручуються наконечники. Самі наконечники рульових тяг бувають різними за розміром, параметрами та якістю, що безпосередньо впливає на ціноутворення.

При виборі необхідного наконечника слід враховувати діаметр болта, так як невідповідність розміру може призвести або до бовтання тяги на кулаку, або навпаки, доведеться розсвердлювати отвір під болт, що не завжди зручно, адже хочеться просто купити, поставити і забути. Кульовий механізм наконечника може бути відкритим чи закритим.

Відкритий варіант найпоширеніший, він коштує не дорого, але і його якість не найкраща, тому що при їзді всередину потрапляють частки пилу, бруду або піску, що значно зменшує термін експлуатації наконечника, що в кінцевому підсумку призводить до його розбовтування, а їзда наквадроциклі стає нестійкою. Більш якісні наконечники мають прихований кульовий механізм, а з іншого боку гумовий пильовик.

Дані конфігурації мінімізують потрапляння всередину механізму частинок пилу, бруду та піску, що значно збільшує термін їх експлуатації. Такі наконечники, як правило, коштують значно дорожче. Так само, при заміні окремого наконечника, необхідно враховувати бік різьблення, воно може бути, як правою, так і лівою, залежно від того, який саме наконечник необхідно замінити.

Так само, в окремих випадках, необхідно враховувати крок різьблення. Деякі наконечники рульової тяги комплектуються гайкою з нейлоновою прокладкою або шплінтом для запобігання розкручування в процесі їзди.

На квадроциклах, як запчастина, можуть зустрічатися посилені кермові тяги. Розміри їх довжини, як правило, стандартні та відповідають оригінальним, проте товщина стрижня та наконечників набагато більша. Такі кермові тяги більш стійкі до деформації, що також збільшує їх термін експлуатації.
Бувають випадки, коли при виборі кермових тяг немає необхідного розміру по довжині. Це не страшно.

Кожна тяга має різьблення на стрижні, що дозволяє збільшити її розмір. Збільшення розміру, як правило, не значне, проте навіть при цьому завжди можна потрапити саме в той розмір, який потрібен. Тому, як правило, продавці вказують мінімальний і максимальний розмір рульової тяги, наприклад, 160-195 мм. і з цими даними вже можна визначити, підійдуть нам ці розміри чи ні.

Заміна рульових тяг – це не складний процес, який можна виконати в домашніх умовах, маючи в арсеналі інструментів лише кілька ключів.