четвер , 28.03.2024

Еталон надійності чи оригінальність: яке ліжко вибрати – металеве чи дерев’яне?

Традиційним елементом спальної кімнати є ліжко, і сучасний ринок меблів пропонує величезний асортимент різноманітних моделей.

Вони відрізняються за формами, дизайнами, кольорами, але матеріал для каркаса налічує усього 2 основні групи – дерево та метал. Що краще придбати: дерев’яні ліжка чи металеві? Про переваги та недоліки обидвох, розкажемо на прикладі конкретних критеріїв якості.

Яким стандартам має відповідати якісне ліжко?

Ліжко – це не просто меблі, а запорука відпочинку та подальшої продуктивності після здорового сну. Саме тому існують критерії, відповідність яким має бути у цього виду меблів. Серед них:

  • зносостійкість та надійність;
  • легкість у догляді;
  • практичність та універсальність;
  • естетичність;
  • екологічність і безпека.

Тепер можемо перейти до порівняння.

Що краще: натуральне дерево чи литий метал?

Ось декілька моментів, на які слід звернути увагу:

  1. Міцність каркаса вище у металу, адже дерево більш схильне до впливу зовнішніх чинників. Наприклад, дерево легко піддається технічним пошкодженням, від перепадів температури поверхня може розбухнути чи потріскатися (особливо при неякісному лакуванні). А от метал є в цих питаннях надійнішим завдяки зварці деталей.
  2. Що стосується терміну експлуатації, то тут не можна сказати однозначно. Металеві ліжка зазвичай використовують 10-15 і навіть більше років, наприклад, у деяких лікарнях/дитсадках досі можна зустріти такі меблі для сну ще з радянських часів. Що стосується другого, то тут багато залежить від дерева та догляду за ним. Для дерев’яних каркасів використовують різні породи, якщо ліжко з м’якої породи (вільха, береза, липа), то термін його життя приблизно 7 років, а от твердий дуб, кедр, бук чи ясен гарантують 10, а то і більше років слугування.
  3. У догляді набагато легше метал, ніж дерево. Останнє потребує полірування, іноді повторного лакування, воно чутливе до плям і вологи, вм’ятин. У цей час метал боїться лише корозії, але при додатковій обробці-захисту від неї, легко послугує понад 15 років.
  4. Більш практичним є дерев’яний виріб, адже його часто оснащують додатковими шухлядами, бильцями, у нього іноді вміщують механізм трансформації. З металевим ліжком такі махінації складно провести, а через масивні ніжки його складно посунути та переставити. А загалом вага цих конструкцій майже однакова.
  5. Приємні відчуття переважають у дерев’яних моделях. Зазвичай натуральне дерево ще довгий час зберігає насичений запах лісу, воно є більш екологічним та приємним на дотик. Холодний метал без запаху трохи програє.
  6. Розмаїття форм і дизайнів на рівні, адже сучасні виробники знайшли підхід до кожного матеріалу.  Дерево виглядає більш затишно і вписується у будь-який інтер’єр, а метал більше підходить у сучасні стилі на кшталт хай-теку.
  7. Якщо вибирати за ціною, то металеві конструкції значно дешевше. Це обумовлено складністю добутку деревини та її обробки. Але, попри розбіжність у вартості, обидві сировини достатньо якісні і зносостійкі.

Яке ліжко виглядає естетичніше, що вибрати для своєї оселі – питання, на яке лише Ви знаєте відповідь. У будь-якому випадку, технічні характеристики обох варіантів не підведуть.