субота , 20.04.2024

Чавунна піч: рекомендації стосовно вибору

Для приватних будинків характерним є використання різних систем автономного опалення. Наприклад, тепла підлога, твердопаливний чи газовий котел, камін, піч, електрообігрівач.

Кожна система може працювати, як окремо, так і в тандемі з іншими. Класичний варіант – це чавунна піч, яка створює особливий затишок в будинку. Піч виконує декілька важливих функцій:

  • обігрів невеликих будинків;
  • резервне джерело тепла для великих будівель;
  • функція декору.

По особливому підкреслити ретро або сучасний стиль інтер’єра допоможе спеціалізований інтернет-магазин www.vash-komyn.com. Саме тут також можна переглянути все для спорядження печі або каміна.

Основні переваги чавунної печі

Саме дров’яні печі, виготовлені із чавуна, мають ряд переваг. Наприклад, чавун гарно накопичує тепло та рівномірно розподіляє його по всьому приміщенню, створюючи особливу атмосферу затишку та комфорту. Матеріал – масивний, і тому остигає набагато довше за печі, які виготовлені зі сталі. Окрім цього чавун не боїться високих температур, а отже всі декоративні елементи, які прикрашають конструкцію, не будуть деформовані під час розпалення.

Сучасне пічне обладнання відрізняється стильним видом і гарно вписується в будь-який інтер’єр. До речі, ретро стиль сьогодні доволі актуальний, але навіть в сучасному інтер’єрі така річ буде доцільна. Інші переваги: легкий монтаж, який не потребує монтування фундаменту, а також вигідна ціна. Піч – буржуйка чавунна буде коштувати дорожче ніж сталева, але вона обійдеться дешевше за цегляну конструкцію. Така конструкція доволі швидко окупиться, а коефіцієнт корисної дії відчутним буде відразу.

Яку чавунну піч обрати?

Чавуні печі для опалення будинку бувають різними. Кожна конструкція має свої особливості. Ось тому варто детально вивчити весь асортимент. І так що це може бути:

  • чавунна піч із вбудованою варильною плитою. Така модель зручна та практична у використанні, а також економна. Вона відразу виконує дві функції: обігрів приміщення та приготування їжі;
  • піч з теплообмінником: легко вбудовується у контур гарячого водопостачання;
  • піч з декоративними елементами у вигляді скляних дверцят, кованих елементів;
  • печі-каміни: обігрів, чудовий декор, затишок.

Кожна модель має відповідні переваги. Вибір залежить від цілі використання. Якщо не розглядати дану конструкцію, як основне джерело тепла, тоді свій вибір можна зупинити на виробі у вигляді каміна. Чудова та практична річ для декорування приміщення. У всіх інших випадках варто перевагу віддавати печі, яка опалює і має поверхню для приготування їжі.

Правила безпеки

Стосовно правил безпеки, то варто пам’ятати, що чавун сильно нагрівається. Максимальна температура нагріву може досягнути 400С. Враховуючи такий факт, не варто на поверхні такої конструкції розміщати легкозаймисті речі. В перше чергу це стосується пластикових виробів, які під дією великої температури деформуються. В цілому таке класичне джерело опалення є надійним та безпечним, і упродовж багатьох років експлуатації буде тішити своїх господарів теплом та комфортом.