четвер , 28.03.2024

Знищив сотні окупантів та десятки танків: історія одного з найрезультативніших льотчиків-штурмовиків з Прикарпаття

Приблизно 900 російських окупантів, 55 танків та 140 одиниць броньованої техніки знищив під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну один з найрезультативніших льотчиків-штурмовиків з Прикарпаття Олександр Кукурба.

Про це Суспільному повідомили у 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

Герой України Олександр Кукурба — перший льотчик-штурмовик 299 бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, який здійснив 100 бойових вильотів. Під час останнього — загинув 26 липня 2022 року у Дніпропетровській області.

14 квітня пілоту присвоїли звання Героя України з врученням ордена “Золота зірка”. Саме тоді оприлюднили інформацію про те, що Олександр Кукурба знищив приблизно 20 танків, 50 одиниць броньованої техніки та до 300 військових РФ. Ці дані повідомили й після його загибелі.

“Вони й на той момент були приблизними. Чому? Тому що в умовах застосування штурмової авіації неможливо одразу порахувати знищену живу силу і техніку один в один”, — повідомляють у бригаді.

Наразі вдалося приблизно підрахувати, скільки техніки та окупантів ліквідував Олександр Кукурба станом на 26 липня 2022 року.

“На момент загибелі майор Олександр Кукурба знищив приблизно 55 танків, 140 одиниць броньованої техніки та десь 900 осіб живої сили ворога”, — повідомляють Суспільному у бригаді.

Олександр Кукурба літав на штурмовику Су-25. Його результативність полягала у високій професійній натренованості й психологічній готовності.

“Ще курсантом він стажувався у 299 бригаді. Вже тоді отримував оцінку 5+, як високопрофесійний. Йому пророчили велике майбутнє. Штурмовик Су-25 на цей час майже не використовується як високоточна зброя. Він уражає майже у безпосередньому зіткненні з противником. Пілот-штурмовик, як звичайний піхотинець, але у повітрі. Йому нема де сховатися, крім кабіни літака. В цьому й майстерність льотчиків”, — пояснюють кореспондентці Суспільного.

16 листопада 2022 року у Дніпрі з’явилася вулиця імені Олександра Кукурби. 1 листопада у Нижньовербізькому ліцеї, що на Коломийщині, відкрили меморіальну дошку колишньому учню. Згодом навчальному закладу планують присвоїти ім’я видатного пілота. У Дніпропетровській області на місце загибелі льотчика люди, військові приносять квіти, згодом там планують встановити пам’ятник.

Що відомо

Олександр Кукурба мав військове звання “майор”, обіймав посаду заступник командира авіаційної ескадрильї 299 бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. За оборону України Зеленський нагородив льотчика за життя званням Герой України та вручив орден “Золота зірка”. Пілот також є лицарем ордена Богдана Хмельницького II, III ступенів та I (посмертно).

Загинув Олександр Кукурба 26 липня 2022 року під час сотого бойового вильоту у Дніпропетровській області.

29 липня 2022 року у селі Верхній Вербіж, що на Коломийщині, поховали пілота Повітряних Сил Збройних Сил України, Героя України Олександра Кукурбу.

Читайте також:
За яким графіком сьогодні вмикатимуть світло на Прикарпатті