п’ятниця , 19.04.2024

FIINKA: “Я ніколи не встидалась, що я – гуцулка”

Івано-Франківська співачка та акторка Ірина Вихованець, відома як FIINKA, виступить на сцені Нацвідбору Євробачення з піснею «Довбуш». За результатами жеребкування вона закриватиме першу п’ятірку фіналу.

“Я не планувала брати участь в “Євробаченні. Скажу більше, я була категорично проти. Бо цього року їздив Kalush Orchestrа, і я розуміла, що люди будуть плутати – бо ж не всі розуміють, хто то є гуцули. Є сопілка, є хлопи, вбрані в сердаки, – і прошу дуже, вже є гуцули. Те, що вони з Калуша, люди не розбираються”, – зізналася співачка.

Але FIINKA сподівається, що її “Довбуш” людям запам’ятається.

“Моя пісня має автентичне звучання, це не є трек з етномотивами, як зараз модно казати. Ми зібрали різні мотиви й мелодії і зробили з того своє. Зберегли гуцульську автентику в сучасному контексті”, – каже Ірина Вихованець.

Спочатку планувала подавати на відбір пісню “Гуцулія рулит”, але згодом з’ясувала, що згідно правил потрібно подавати лише композицію, яка до того ніде не звучала.

“Тоді згадала, що в мене є “Довбуш” – теж дуже гарна пісня. Послухали ту пісню, і мій менеджер Анничка (Анна Угорчак – ред) каже: “Пісня моцна. Може би на Євробачення?”. Я кажу: “Та не писала до Євробачення”. А вона мені: “А спробуй”. Ну ми і спробували – результат всі побачили. Значить пісня все-таки була для Євробачення”.

Подачу заявки на Нацвідбір Ірина Вихованець вважає авантюрою.

“Я її відправила за 2 години до кінця часу прийому заявок. Значить це була доля. Хоча потім виявилось, що пісня задовга на 10 секунд, бо треба, щоб композиція була до 3 хвилин. Одна добра людина зателефонувала і сказала: “Обрубайте пісню – у вас ще є 10 хвилин”. А то вже майже північ – добре, що хлопці з Union Records то все швидко зробили. І пісня пройшла”, – додає співачка.

Зранку в один із буднів Ірині подзвонили привітати – вона пройшла в лонглист Нацвідбору. І запросили на прослуховування до Києва.

“А після прослуховувань зателефонували: “Вітаємо – ви в десятці”. Я подумала: “Крутяк”.

Історія створення композиції теж дуже цікава. За словами співачки, творчі люди інакше в цьому часі мислити не можуть – зараз все через призму війни.

“Пісню “Довбуш” написала на основі нашої гуцульської балади “Ой попід гай зелененький” за два дні до початку війни. Писала з тією думкою: а нам би зараз таких опришків, аби підпільно то все вибили, як то колись було. От би кожній дівчині такого, як Довбуш – мужнього, сильного, файного. Такі є в горбах. До нас війна не дійшла, але всі наші хлопці з Карпат воюють. Прикладом є мій брат, який зараз на передовій. Він гуцул з таких гір, що війна б туди ще дуже довго доходила. Але вони воюють, бо вони – супергерої, бо в них тече геройська кров опришків”, – відмічає Фіїнка.

Конкуренції не боїться, адже переможця все одно будуть обирати глядачі.

“Я не відчуваю конкуренції. Нікого нема ні з такою музикою, ні з таким баченням. Нема навіть нікого з нашого краю. Тому кожному свою лінію гнути – я не пхаюся до їхньої музики. Будемо всі співати – а люди хай голосують. Та й кому що смакує – най здоров пакує. А Прикарпаття я попросила: аби вам смакувала FIINKA”, – звернулася до земляків співачка.

Сама ж Ірина Вихованець теж має фаворита.

“Я не буду оригінальна, серед усіх мені найбільше подобається Jerry Heil. Але я, направду, ще не чула пісень конкурентів”, – зізналася учасниця Нацвідбору.

Співачка відмічає, що культурний фронт сьогодні не менш важливий і тут також потрібні перемоги.

“Я ніколи не встидалась, що я – гуцулка. Але люди це сприймали, як “село-стайл”. Тоді я вирішила – давайте щось з цим робити. Тому Євробачення – це можливість заявити всьому світу, як ще може звучати Україна. Хай почують, і хай знають, бо зараз їздять “сувенірні гуцули” – всім зрозумілі. А які ми є направду, ніхто не знає. То я би хотіла ту правду показати трохи”, – каже Фіїнка.

А ще співачка хоче розкрити всій Україні неповторність гуцульського діалекту

“Якраз через те я і їду на Євробачення, бо хочу щоб нарешті люди зі спокійним вільним серцем могли говорити на своєму рідному діалекті. Хочу показати своїм прикладом, що не треба того стидатися, цуратися. Так, багатьом тяжко мене зрозуміти – бо і в Києві я також говорю на діалекті. Але най слухають, най ся вчать. Ади Параджанов приїхав і зрозумів наш діалект. І зняв світовий шедевр про діалект, про гуцулів, про нашу культуру, який зараз вивчають в кінематографії в Голлівуді. А свої чому стидаються, цураються. Я того робити не буду: принципово хочу, щоб діалект звучав, хочу, щоб люди нарешті зрозуміли це, позбулися комплексу меншовартості. Хай вчать – ну що я зроблю. Я російську мову також не хотіла вчити. Але я її, холєра, знаю, бо мені її пхали постійно”, – додає співачка.

Готується до Євробачення команда Фіїнки своїми силами.

“Зараз шукаємо людей, які хочуть допомогти, задонатити. Бо це також культурний фронт і його треба відстоювати. В мене є Анна – мій менеджер, мій чоловік (Юрій Вихованець, актор драмтеатру – ред.) – мій слухач і редактор, як і було завжди з “Ліжником”, Дмитро Лека – наш хореограф з MAASAI DANCE, який буде ставити танець для Нацвідбору. Оце і все – ми самі по собі”, – відмічає Ірина Вихованець.

Цьогоріч українці вперше зможуть голосувати за переможця Національного відбору на “Євробачення-2023” в застосунку “Дія”

“Прикарпатці, 17 грудня голосуйте за номер “5”. Я від вас чекаю підтримки. Гойра!”, – закликала FIINKA.

Нагадаємо, Ірина Вихованець, як FIINKA (що до слова гуцульською означає “похресниця”), дебютувала як авторка гумористичних відео на YouTube “Ліжник ТВ“.

«Для мене сходинкою у житті був Ютуб, згодом я побачила зацікавленість у живому спілкуванні та створила шоу-програму з своїми авторськими піснями, які набирають мільйони переглядів та прослуховувань на всіх платформах. Позаду сотні виступів, але важливіше, що попереду, а попереду перемога України та прославляння української і зокрема гуцульської культури в цілому світі!» – розповідає FIINKA.

Читайте також:
У Галичі відновлюють пожежне депо