середа , 24.04.2024

Чистка зубів: як проводиться, які застереження

Догляд за собою проявляється в різних аспектах. Зокрема, в необхідності слідкувати за власним здоров’ям, вчасно робити планові обстеження, здавати аналізи тощо. Це стосується всього тіла, навіть – зубів.

Ні для кого не секрет, що лікувати зуби – дорого. Набагато дешевше – слідкувати за їхнім станом, проводити планові чистки тощо. Сьогодні ми розкажемо, що таке професійна чистка, пломбування каналів зуб та які застереження.

Професійна чистка зубів: що це

Як уже зазначалося, аби вберегти зуби, слід періодично навідуватися до стоматолога. Йдеться не тільки про планові огляди, але й деякі маніпуляції. А саме – професійну чистку. До слова, багато хто навіть не знає, що це таке!

Професійна чистка зубів – це зняття нальоту, каміння та карієсу (на перший етапах) з поверхні зубів. Чистка проводиться в кілька етапів:

  1. Підготовка ротової порожнини. Стоматолог закріплює спеціальні фіксатори на губи, дає пацієнту захисні окуляри тощо.
  2. Чистка содовим розчином, який під великим тиском подається на зуби.
  3. Використання ультразвуку. Часті імпульси дозволяють «відбити» камінь від зубної емалі.
  4. Ручне відшарування. За допомогою спеціальних гачків стоматолог забирає весь наліт на камінь з-під ясен.
  5. Кінцеві очистка та полірування. Для цього лікар використовує спеціальний розчин.

Важливо: професійна чистка зубів – процедура далеко не з приємних. Особливо, коли є багато нальоту, каменю, карієсу, відкриті нервові канали тощо. Ба більше, під час процесу відбувається незначне відшарування ясен, які в результаті можуть кровоточити.

Застереження та показання

Професійну чистку зубів слід робити не частіше, ніж через 4-6 місяців, залежно відстану зубів та ротової порожнини в цілому.

Попри те, що така процедура належить до розряду «косметологічних», є випадки, коли її проводити не можна. Зокрема:

  1. Запалення одного з зубів, ясен чи ротової порожнини в цілому.
  2. Ряд хвороб, зокрема ВІЛ, СНІД тощо.
  3. Вагітність.
  4. Алергія на деякі компоненти.

Важливо: за бажанням пацієнта лікар-стоматолог може використати знечулення, яке вбереже від неприємних відчуттів.

Після проведення професійної чистки зубів впродовж двох годин слід уникати прийомів їжі на вживання забарвлених напоїв. Інакше можна зафарбувати очищену зубну емаль. Також впродовж доби слід уникати занадто холодної чи занадто гарячої їжі.

Як бачимо, аби вберегти зуби, слід не лише час від часу проводити планові огляди, але й періодично робити професійну чистку. Про її необхідність повинен попередити ваш стоматолог. Проте пам’ятайте – слід звертатися лише до профільний спеціалістів з багаторічним досвідом!