середа , 24.04.2024

Зеленський присвоїв звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу

У День захисників і захисниць України президент Володимир Зеленський підписав низку указів про присвоєння звання Героя України.

Мирослав Симчич

Зокрема, його отримав сотенний УПА, політв’язень радянських концтаборів, громадський діяч Мирослав Симчич.

“За героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги у становленні Української державності, багаторічну плідну громадську діяльність постановляю:

Присвоїти звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» СИМЧИЧУ Мирославу Васильовичу – українському військовому та громадському діячеві, сотенному Української повстанської армії, політв’язню радянських концтаборів”. – йдеться у тексті указу, розміщеному на сайті глави держави.

Довідково:

Мирослав Симчич (Кривоніс) — військовий та громадський діяч, сотенний УПА, незламний політв’язень, почесний громадянин Коломиї та Львова.

Народився 5 січня 1923 року у селі Вижний Березів поблизу Косова на Прикарпатті. Закінчив Коломийський архітектурний технікум. У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом — сотні.

У лютому 1945 року Кривоніс прославився у бою біля річки Рушір, що поблизу Космача, де сотня «Березівська», у якій він командував чотою, перекривала дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу НКВДистам, оточеним у Космачі. Повстанці обрали дуже вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст.

У цьому бою вони знищили близько 400 ворогів, в тому числі – підполковника Олексія Дергачова.

Натомість повстанці втратили лише двох бійців, а Симчича було поранено в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню. Був затриманий у 1948 році. Засуджений до 25 років таборів. Звільнений у 1963 році, проживав у Запоріжжі, у 1968 знову засуджений «за нововиявленими обставинами».

Провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів лише у 1985 році. Реабілітований лише у 2017 році.

Читайте також:
Ворожа інформаторка, яка наводила вогонь по ЗСУ на Донбасі, отримала 9 років тюрми