четвер , 28.03.2024

У Франківську винуватець смертельної аварії отримав умовний термін

В Івано-Франківську судили водія «AUDI A3», що у квітні 2020 не впорався з керуванням та в’їхав у будинок. у результаті зіткнення загинула його дружина, а донька отримала тяжкі травми.

Чоловік отримав умовне покарання. Про це йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду. Фігурант справи –  з вищою освітою, працює провідним інженером у газотранспортному підприємстві, на утриманні має одну малолітню дитину, раніше не судимий.

Як випливає із обвинувального акту, аварія трапилась 18 квітня 2020 року близько 22.10 на вул. Гаркуші у Івано-Франківську. Обвинувачений, керуючи «AUDI A3», рухався із швидкістю понад 50 км/год, що перевищує допустиму.  Наближаючись до регульованого перехрестя вул. Василіянок-Гаркуші- Грушевського-Грюнвальдська та проїжджаючи це перехрестя на зелений сигнал світлофора, не впорався з керуванням та в’їхав в будинок  на  вул. Гаркуші. У результаті ДТП постраждали його пасажирки – дружина та донька, обидві отримали тяжкі травми. Перша невдовзі померла у лікарні.

Дії водія були згодом кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло тяжке тілесне ушкодження одній потерпілій та спричинило смерть іншої.

У суді обвинувачений вину визнав, розкаявся, просиву суворо не карати, погодився зі всіма доказами, зібраними досудовим слідством.

Як результат розгляду справи – суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав винуватим у вчиненні згадуваногоі злочину та присудив три роки тюрми без позбавлення права керування, та на підставі ст.75 КК звільнив від відбування покарання та призначив рік іспитового строку. Вирок нещодавно набрав законної сили.

До слова, пом’якшуючими обставинами при призначенні покарання стали  щире каяття у вчиненому, активне сприяння розкриттю злочину. Обтяжуючою – суд назвав вчинення злочину щодо малолітньої дитини. Утім, відразу після ДТП, ЗМІ повідомляли, що водій  «AUDI A3» був напідпитку – результат був 0.73 проміле. Згадується про нетверезе водіння і у перших трьох  ухвалах, винесених судом під час досудового розслідування у квітні 2020. Однак уже в ухвалі за червень 2020 згадки про алкоголь немає, як нема і у вироку.