середа , 24.04.2024

У Франківську п’яний водій “Мазди” скоїв ДТП і отримав 34000 грн штрафу

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

алкоголь за кермом

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 30 березня цього року у місті Івано-Франківську. Ввечері, близько 18:30, на вулиці Будівельників водій автомобіля “Мазда 3” проявив неуважність та допустив наїзд на припаркований автомобіль “ВАЗ 21103”.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження. Винуватець зіткнення залишив місце події, а коли його розшукали поліцейські, то уже перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Результат огляду на стан сп’яніння – 2,78 проміле, що в 14 разів вище допустимої норми.

Водій пояснив поліцейським, що вживав алкоголь уже після скоєння ДТП. Тому на нього склали адміністративний протокол за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після дорожньо-транспортної пригоди або після законної зупинки поліцейськими, до проведення огляду на стан сп’яніння), а також іще два протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП).

Нагадаємо, за порушення ч. 4 ст. 130 КУпАП передбачено таке ж саме покарання як і за порушення ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж керування транспортним засобом у стані сп’яніння) – 34000 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

У судовому засіданні водій “Мазди” пояснював, що вживав алкогольні напої перед тим як сісти за кермо, бо святкував день народження товариша. Стверджував, що не вживав алкоголю після скоєння ДТП, а поліцейським надав невірні пояснення, бо був у стані сп’яніння і не усвідомлював їх наслідків.

Суд врахував ці пояснення, адже і свідки підтверджували, що на момент вчинення аварії водій “Мазди” перебував за кермом нетверезим.

Але для водія “Мазди” це виявилося друге впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Отож, Івано-Франківський міський суд постановив водія автомобіля “Мазда 3” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124, ст. 122-4 і ч. 2 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених порушень, а це за ч. 2 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання – штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки. Постанова суду уже набрала законної сили.

Читайте також:
На Івано-Франківщині водій легкового авто в’їхав у колону велосипедистів