четвер , 25.04.2024

У Яремчі водій, який давав поліції хабаря, отримав 17000 грн штрафу

Кримінальні новини Прикарпаття: 17000 гривень штрафу присудили у Яремче водієві, який запропонував поліції 200 доларів хабаря.

поліція, новини Прикарпаття

Чоловік хотів відкупитись від постанови за порушення правил дорожнього руху та адмінпротоколу за п’яну їзду.

Про це йдеться у вироку Яремчанського міського суду. Фігурант справи –  із повною загальною освітою, не працює, одружений, на утриманні має трьох неповнолітніх дітей, не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, випадок трапився 19 лютого 2022 о 2.38 на вул. Грушевського у селі Микуличин Надвірнянського району.  Тоді поліцейські під час патрулювання побачили, що неподалік приватної садиби “Едем” з прилеглої території на центральну дорогу виїхав «Volkswagen Passat» з порушенням правил пункту 9.2 б) Правил дорожнього руху України (не увімкнув покажчик повороту – прим. ред.) та ч.2 ст. 122 КУпАП “Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху”.

Після зупинки цього авта та подальшого спілкування з водієм, поліцейські побачили у нього ознаки сп’яніння. Тому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння на місці за допомогою приладу  «Drager». Після цього водій, перебуваючи у салоні службового авто, запропонував та поклав між сидіннями 200 доларів, аби поліція не виносила постанови за порушення ч.2 ст. 122 КУпАП та не складала адмінпротоколу за ч.1 ст. 130 КУпАП. Поліцейські відмовились та повідомили про випадок на спецлінію “102”.

Дії водія легковика були згодом кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто пропозиція надання службовим особам неправомірної вигоди та надання неправомірної вигоди за вчинення службовими особами в інтересах того, хто надає таку вигоду, дій з використанням наданого їм службового становища.

Надалі, у квітні 2022, обвинувачений пішов на угоду про визнання винуватості з прокуратурою. А згодом суд її затвердив. Він визнав фігуранта винуватим у вчиненні згадуваного злочину та присудив узгоджене покарання – 17 тис. гривень штрафу. Також суд конфіскував в дохід держави речовий доказ – 200 доларів обвинуваченого.

Вирок нещодавно набрав законної сили. Щодо справи про п’яну їзду, то рішення у ній ще немає, триває розгляд.

Олеся КРАВЕЦЬКА