вівторок , 23.04.2024

На Прикарпатті вимушена переселенка з Одещини щодня готує 10 порцій самси (ВІДЕО)

Щодня по 10 порцій самси в Івано-Франківську на замовлення випікає переселенка з Одещини Анастасія Величко.

куховарство

Жінка розповіла кореспондентці Суспільного, що готувати цю страву франківцям порадив 11-річний син.

Анастасія Величко переїхала в Івано-Франківськ із міста Южне Одеської області на початку березня з чоловіком та двома синами, яким 11 і 5 років.

Жінка куховарити любить. У рідному Южному вона продавала пиріжки власного приготування. Однак через війну довелося покинути як дім, так і бізнес. Продукти, що залишилися на виробництві, попросила знайомих віддати військовим.

“Магазини не працювали, нічого не возили. Це ж логістика з Одеси до Южного. Не було ні молочних продуктів, ні хліба, ні муки. Нічого не везли. Там майже два тижні сиділи без продуктів. Я кажу куму: “Відчиняй мій цех, бери муку, вези до школи, щоб дівчата хлопцям щось напекли, якогось хліба”, — пригадує Анастасія.

Готувати самсу її навчила мама. В Івано-Франківську випікати страву на замовлення почала після того, як син Михайло опублікував на своїй Facebook-сторінці пост про історію їхньої сім’ї та про цю самсу.

“Мама не може вийти на працю, бо треба для дитини готувати їсти. І у мене з’явилася така ідея, бо я сам здивувався, що тут немає такої страви, як самса. Самса, лагман, манти. Потім я вирішив написати цей пост. Минув один день, я прокидаюся, а в мене вже тисяча репостів”, — розповідає Михайло.

Після перших замовлень Михайло взявся виконувати роботу кур’єра — доставляє самсу громадським транспортом, заодно, каже, і вивчає нове місто.

На день Анастасія має приблизно 10 замовлень. Окрім баранини, за начинку можна обрати свинину, яловичину або ж сир із зеленню. Порція складається із трьох пиріжків та соусу, який жінка також готує самостійно.

Анастасія Величко говорить:

“Навіть якщо ми повертатимемося у Южне, то Галичину ми точно ознайомимо з цією стравою, і я впевнена, що вона залишиться”.

Анастасія каже, поки разом із сім’єю планує залишатися в Івано-Франківську й продовжуватиме тут готувати самсу на замовлення. Відтак подала заявку на грант для розширення бізнесу.

Читайте також:
На Прикарпатті люди скаржаться на аварійний міст (ФОТО)