п’ятниця , 26.04.2024

На Прикарпатті тракторист, який смертельно травмував жінку, отримав умовний термін

Умовне покарання з позбавленням права керування призначили у Коломиї водію навантажувача, що переїхав жінку. Потерпілу врятувати не вдалось.

Про це йдеться у вироку Коломийського міськрайонного суду. Фігурант справи –  з середньою освітою, раніше не судимий , не працює.

Як випливає із обвинувального акту, аварія трапилась 5 березня 2020 року в обідню пору  на вул. Миколайчука у селі Корнич Коломийського району.

Тоді обвинувачений, не маючи посвідчення тракториста-машиніста на право керування транспортними засобами відповідної категорії і практичних навиків у керуванні ними та керуючи навантажувачем марки JCB 535-95 AGRI, під час виїзду з території шиномонтажу переїхав жінку-пішохода. Жінка отримала важкі травми, через які настала її смерть.

Такі водія були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяла смерть потерпілій.

У суді водій вину визнав, розкаявся, просив суворо не карати. Розповів, що того дня керівник фермерського господарства «Прометей» попросив його поїхати до шиномонтажу за колесом. Там забрав колесо, завів навантажувач та почав виїжджати з території. Так як колеса у навантажувачі високі, то огляд обмежений і він не побачив жінки. Потім працівники шиномонтажу почали кричати, махати руками і він зупинився. Побачив, що переїхав жінку. Викликав швидку, яка забрала жінку до лікарні, та поліцію, яка почала проводити з ним первинні слідчі дії.

Зважаючи на визнання вини та думку інших учасників справи, суд не став досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні згадуваного злочину та присудив 3 роки тюрми з позбавленням права керування на 3 роки, звільнив від відбування основного покарання та призначив два роки іспитового строку. Також суд задовольнив частково цивільний позов доньки загиблої – сказав стягнути з фермерського господарства 200 тис. моральної шкоди.

Утім родичі загиблої – син та донька не погодились з таким рішенням суду та подали апеляцію. Потерпілі просили реального покарання – син, який сказав, що його не повідомили про засідання суду, просив 5 років, а донька – 7. Вони розповіли, що не побачили реального каяття.

Івано-Франківський апеляційний суд, розглянувши справу, залишив апеляційну скаргу сина без задоволення, а скаргу доньки задовольнив частково та змінив вирок Коломийського суду в частині стягнення моральної шкоди, ухваливши стягнути з фермерського господарства 500 тис. гривень моральної шкоди.

Читайте також по цій темі:
На Прикарпатті смертельна аварія: під колесами трактора загинула жінка