п’ятниця , 29.03.2024

На Прикарпатті медики закликають повертатися до маскового режиму

Лише за минулий тиждень рівень захворюваності на COVID-19 в області зріс на 38%. Все через те, що мутує новий підтип Омікрону.

Тож масковий режим повертається на Прикарпаття, інформує Фіртка.

Найбільше зараз хворіють діти початкових класів та люди похилого віку, кажуть епідеміологи.

«Зареєстровано 723 випадки проти 524 за минулий тиждень. Найбільший показник захворюваності в Коломийському та Франківському районах. Зараз уразлива група населення – це діти і люди 60+. Якщо до липня циркулював Дельта і з малим відсотком Омікрону, то тепер Омікрон 100% та ще й із 5-ма підтипами з яких є ще підтипи», – зазначає заступниця генерального директора ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяна Джус.

Натомість у поліклініках Івано-Франківська ситуація із коронавірусом теж не дуже втішна. Адже загалом ковід зафіксували у півтисячі пацієнтів. Серед симптомів нібито отруєння, а на 5 день різке підвищення температури.

«Досить часто до нас люди звертаються із діагнозом «отруєння». Але це ніяке не отруєння. Тепер це один із симптомів коронавірусу. Тобто, є нудота, блювота, болі в животі, нездужання, відмова від їжі, зниження апетиту. І такий стан триває 1-2 дні, потім він проходить.

А опісля на 5 день з’являться підвищення температури і тоді вже діагностується за допомогою швидких тестів, які зараз є у достатній кількості – ковід. Якщо раніше захворювання коронавірусу розпочиналося з високої температури та ломоти тіла, то тепер така «картина» набагато рідше зустрічається», – каже директор КНП “Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги” Ольга Савчук.

Однак, такий ріст захворюваності на коронавірус: прогнозований, кажуть епідеміологи. Тож, щоб вберегтися від ковіду медики рекомендують провакцинуватися першою, другою чи бустерною дозами. Оскільки, щеплення від коронавірусу, як і від деяких інших інфекційних хвороб, є безпечним, дієвим та ефективним.

«Прогнозований ріст захворюваності на коронавірус пов’язаний із тим, що зараз активний епідсезон на респіраторні та гострі вірусні захворювання. Вакцини є в області в достатній кількості – понад 23 тисячі доз. Тому закликаємо прикарпатців зробити щеплення та не нехтувати своїм здоров’ям», – розповідає заступниця генерального директора з питань досліджень біологічних факторів ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяна Джус.

На сьогодні, медики закликають людей не нехтувати масковим режимом. Найбільше лікарі наголошують одягати засоби індивідуального захисту у громадському транспорті та супермаркетах. Оскільки, там масове скупчення людей і вони найчастіше заражаються.

Читайте також: 
На Прикарпатті посеред дороги загорівся автобус (ФОТО)