понеділок , 29.04.2024

Житель Снятинщини, який у Надвірній викрав машину з автомийки, отримав 3,5 років тюрми

У Надвірнянському районі працівник автомийки викрав автівку, яку помив та в’їхав на ній у дерево. За такий вчинок йому дали кілька років тюрми.

фольксвагенПро це йдеться у вироку Надвірнянського районного суду. Фігурант справи – 26-річний мешканець Снятинщини, із середньою освітою, не одружений, на утриманні не має нікого, раніше судимий, зокрема вироком Франківського міського суду від 7 червня 2021 за ч.3 ст. 185 КК “Крадіжка” до 3 років тюрми.

Як випливає із матеріалів справи, пригода трапилась 4 грудня 2020 у місті Надвірна. Тоді автомийник-стажер викрав з автомийки Volkswagen Passat B8, ринкова вартість якого 368603 грн, та скоїв аварію, в’їхавши в дерево. Внаслідок  цього завдав власниці автівки майнової шкоди на 115433 грн. Спіймали втікача наступного дня, 5 грудня.

Дії автомийника були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.3 ст.289 КК, тобто незаконне заволодіння транспортним засобом, вартість якого у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

У суді обвинувачений вину визнав частково. Розповів, що ніякий він не стажер. Мовляв, працював близько 7-8 місяців, але не був офіційно працевлаштований. Потерпіла власниця авто була його постійною клієнткою протягом 3-4 місяців, тож залишила йому автівку та мийці та поїхала додому.

Однак після того, як він помив її автівку, зателефонувала його співжителька та повідомила, що захворіла їхня дитина, а швидка не приїжджає. Тому він сів за кермо чужого авта та поїхав, втім дорогою в’їхав в дерево. Спочатку думав розповісти все власниці автівки, однак зателефонувала співмешканка і повідомила про приїзд швидкої, тож вирішив, що встигне відремонтувати авто самостійно. Далі, до зустрічі з поліцією, всіляко намагався відтягнути час повернення авта.

Свою вину у викраденні автівки та цивільний позов потерпілої обвинувачений визнав повністю, але не погодився із кваліфікацією злочину за ч.3 ст. 289 КК. Мовляв,  вважає, що реальні збитки спричинені автомобілю потерпілої, значно менші і тому його вчинок не підпадає під ч.3 зазначеної вище статті.

Суд, зважаючи на дані в матеріалах справи, не взяв це твердження до уваги. Він прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого за ч.3 ст.289 КК, визнав фігуранта винуватим та присудив 3 роки тюрми без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК, за сукупністю злочинів, частково приєднав невідбуте покарання за вироком суду від 7 червня 2021, та визнав остаточне покарання у вигляді 3,5 років тюрми без конфіскації майна. Також суд задоволив цивільний позов потерпілої про відшкодування їй 57 тис. матеріальної шкоди, завданої злочином (спершу сума відшкодування була більшою, та згодом потерпіла внесла зміни). Вирок уже набрав законної сили.

Читайте також по цій темі:
На Івано-Франківщині працівник автомийки вкрав “Фольксвагена” у своєї клієнтки (ФОТО)