п’ятниця , 19.04.2024

На Прикарпатті волонтери відновлюють готель для переселенців (ВІДЕО)

В Івано-Франківську волонтери відновлюють готель для людей, які вимушено переїхали з інших регіонів України.

готель

Старе приміщення ремонтують волонтери проєкту “Ко-Хати”, розповіла кореспондентці Суспільного співзасновниця ініціативи Тетяна Пашинська.

За її словами, у готелі зможуть жити 90 людей, які через вторгнення російських окупантів залишилися без домівок. Мешкати у цьому закладі можна буде під час воєнного стану та ще упродовж двох років після його скасування, розповідає Тетяна Пашинська. Проживання у готелі безкоштовне, платити потрібно буде лише за комунальні послуги.

“Насамперед ми будемо заселяти тих, кому взагалі нема куди подітися. Якщо людина не має де жити й вона — наш волонтер, то вона першою буде в списку. Є такі люди, які допомагали нам місяць, півтора і не мали належних умов для життя. Наступні у списку на поселення — вразливі категорії населення: старші люди, люди з багатьма дітьми”, — каже Тетяна Пашинська.

Для комфорту мешканців у готелі частково замінюють каналізаційні мережі, лагодять дах та облаштовують подвір’я. У кімнатах встановлять необхідні меблі та техніку, розповідає співзасновниця ініціативи.

Щодня будівлю ремонтують від 15 до 20 волонтерів. До роботи долучаються як франківці, так і жителі інших міст. Волонтерка з Харкова Анастасія розповідає, що у готелі облаштовують окремі кімнати для людей та спільні простори: вітальню, дитячу кімнату, коворкінг чи сауну. Всього у готелі є приблизно 30 кімнат.

“Кімнати в нас — різного розміру. Жити у ній зможе як одна людина, так і декілька. Є кімнати й для сімей, які трохи більші. У кожному приміщенні облаштований санвузол — туалет і душова. Також ми міняємо опалення, світло, воду”, — каже Тетяна Пашинська.

Переселенець з Одеси Сергій долучився до ремонту готелю. Хлопець вболіває за людей, які вимушено переїжджають в Івано-Франківськ і не мають де жити.

“Наприклад, є боєць на фронті, в якого — жінка і діти. Ось вони переїхали. Дружина телефонує своєму чоловікові та каже: “Ти знаєш, в мене є і кімната, і душ, і тепла вода. Тут все дуже красиво”. І цей боєць хотітиме захищати свою Батьківщину. Я бачу, що волонтерство — це дуже добре діло. Цим можна займатися щодня і допомагати наближати перемогу”, — розповів Сергій.

У межах проєкту “Ко-Хати” волонтери планують відремонтувати інтернат, в якому зможуть поселити понад 400 людей, та дитячий садок в Івано-Франківську. Гроші на відновлення будівель волонтери отримують переважно від благодійних фондів та громадян інших держав, розповідає Тетяна Пашинська.

“Співавторка проєкту Аня тиждень була в Давосі на економічному форумі. Ми з командою за два дні виготовили брошурки на ці нові об’єкти та почали збирати гроші. Також є фонди. Наприклад, у німецькому фонді нам зараз підтвердили пів мільйона євро на два об’єкти. Знайомий знайомих, якийсь мільярдер зі Швейцарії каже: “Ну от вам 300 тис. доларів”, — ділиться Тетяна Пашинська.

Перед відновленням готелю волонтери завершили ремонт студентського гуртожитку для переселенців, у якому можуть мешкати 150 людей. Його облаштували за два місяці. Готель для переселенців планують відремонтувати ще швидше — протягом місяця.

Читайте також:
Відомий телеведучий з Прикарпаття отримав нову роботу на телеканалі 1+1