четвер , 25.04.2024

Прикарпатка Олександра Клюба доводить в суді лікарську недбалість (ВІДЕО)

Два роки іванофранківка Олександра Клюба намагалася отримати висновок медико-соціальної експертизи про інвалідність, який врешті отримала 2 червня 2022 року. Наразі жінка подаватиме до суду на медустанову через попереднє відхилення рішення. Також у суді триває ще один розгляд справи Олександри Клюби про лікарську недбалість.

Як іванофранківка намагалася отримати довідку про інвалідність — у матеріалі Суспільного.

Олександра Клюба каже, група інвалідності їй була потрібна для того, аби отримати професійну реабілітацію, бо сама не знає, як покращити стан свого здоров’я. Для цього, каже, відвідала дев’ять медичних комісій. Наразі комісія призначила жінці III групу інвалідності.

“У мене багато хвороб: перебиття трійчастого і лицьового нерва, субдуральна гематома у мозку, ушкодження гілки обличчя, онімілий бік тіла, перенесений інфаркт та епілепсія”, — перелічує захворювання Олександра Клюба.

Погіршення стану здоров’я жінка відчула два роки тому після лікування гаймориту в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні. Тоді їй зробили трепанопункцію.

Після цієї процедури з новими симптомами Олександра Клюба потрапила в обласну лікарню, де їй лікували гематоми, які утворилися в мозку, каже чоловік Олександри Андрій.

“Одна гематома, яка в неї була з боку мозкової стінки черепа, почала розширюватися і тиснути на мозок, і в неї пішло зміщення мозку на 7 мм. Гематоми з’явилися через потрапляння в мозок рідини й повітря, сказав лікар”, — розповідає Андрій Клюба.

Два місяці тому чоловік помітив у дружини напади епілепсії.

“Вона може відключатися від 3 до 5 хвилин. У неї можуть судомити руки. А коли приступ закінчується, то в неї — дуже високий тиск”, — каже Андрій Клюба.

Головний лікар обласного бюро медико-соціальної експертизи Михайло Кулаєць розповів Суспільному, що раніше підстав встановити інвалідність Олександрі Клюбі не було.

“У нас є принцип доказової медицини. Наразі у неї вже є нові скарги. Деякі були навіть й гіперболізовані. Для оцінки порадилися, взяли до уваги, що з’явилися окремі симптоми по очах, по артеріальному тиску, в силі рук. Оці всі симптоми — їх раніше не було”, — розповідає Михайло Кулаєць.

Жінка планує подати до суду на бюро медико-соціальної експертизи через те, що раніше отримала відмову в отриманні довідки про інвалідність.

Адвокатеса юридичного агентства з Дніпра Ганна Попкова каже, що висновки комісій, які встановлюють інвалідність, суб’єктивні і юридично вплинути на них важко.

“На сьогодні юридичного дієвого механізму я не дуже бачу. Намагаються прийняти новий закон, який встановить інші способи проходження оцих обстежень і висновків. У ньому хочуть розділити саме надання інвалідності та надання, відповідно, соціальних пільг, пов’язаних з цим”, — каже Ганна Попкова.

Наразі у суді розглядають справу щодо лікарської недбалості під час лікування Олександри Клюби в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні. Обвинувальний акт стосовно лікаря-отоларинголога обласна прокуратура скерувала до суду за ч.1 ст.140 КК України.

Читайте також:
Коли в Україні здешевшає сіль і звідки її привезуть (ВІДЕО)