субота , 04.05.2024

На Прикарпатті у кожного четвертого пацієнта — рак четвертої стадії: ситуація з онкохворими плачевна

Впродовж першого кварталу 2022 року в Івано-Франківській області медики вперше діагностували онкозахворювання 630 людям. З них майже кожен 20 хворий — дитина. У щочетвертого пацієнта рак виявили на четвертій стадії.

онкологія

Про це повідомили на Facebook-сторінці департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

“Проте ще більше занепокоєння в онкологів викликає діагностика візуальних локалізацій раку, для вчасної діагностики яких достатньо тільки провести кваліфікований онкопрофілактичний огляд на первинному рівні. Саме це призвело до того, що занедбаність раку грудної залози цього року сягає майже 40 %. Не краща ситуація й з виявлення злоякісних утворень шийки матки та прямої кишки, а ще гірша — з діагностикою раку ротової порожнини”, — йдеться у дописі.

Директор департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Ігор Дмитренко після відвідин Прикарпатського клінічного онкологічного центру повідомив, що медустанова працює в посиленому режимі, оскільки кількість хворих збільшилася через переїзд людей з інших регіонів України.

З його слів, онкоцентр забезпечений всіма необхідними медикаментами, зокрема й хімієпрепаратами для проведення майже всіх схем хімієтерапії безкоштовно.

Медики закликають проходити профілактичні огляди, щоб запобігти розвитку онкохвороб.

“Адже ретельне обстеження і рання діагностика — це запорука швидкого і повноцінного одужання та якісного життя”, — пишуть у департаменті охорони здоров’я ОВА.

Читайте також:
Релігійні громади Прикарпаття передали українським бійцям на фронт 48 автомобілів