п’ятниця , 19.04.2024

В Україні ціни на пальне можуть злетіти до 80 грн/л

Вже кілька тижнів українська влада веде активну роботу, щоб подолати дефіцит пального, який виник у нашій країні в результаті повномасштабного вторгнення рф. Попри те, що ситуація дещо покращилася, залишається чимало проблем.

На думку директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, якщо уряд вирішить відпустити ринок у “вільне плавання”, то дефіцит пального може потроху впасти, але ціни на нього будуть зовсім іншими.

“Єдиний спосіб зняти дефіцит – відпустити ринкову ціну. Тобто нинішні 40 грн за літр бензину – це ціна, на яку стоятимуть черги по 250 авто, а вистачатиме реально 50 авто. Якщо ми відпустимо ціну – вона буде 70-80 грн/л”, – каже експерт.

Водночас економіст Олег Пендзин вважає, що при такому здорожчанні черг на АЗС не буде, але ті, кому сильно знадобиться пальне – зможуть його придбати. За словами Куюна, є досить багато схем, за якими пальне продають по 50-60 грн/л, і це треба припиняти.

На жаль, попри всі обіцянки влади щодо подолання дефіциту пального, реальних перспектив вирішення цього питання поки немає. Нагадаємо, Міністерство економіки України знову підвищило середню вартість пального.

Читайте також:
Погода на Івано-Франківщині у вихідні: дощі, місцями – грози