середа , 24.04.2024

У соцмережах звертаються до Kalush Orchestra із закликом говорити про Азовсталь зі сцени Євробачення

10 травня в італійському Турині український гурт Kalush Orchestra виборов право виступати у фіналі Євробачення-2022. Якщо вірити букмекерам та онлайн-голосуванню єврофанів, то в українців є шанси якщо й не на безумовну перемогу, то та місце в трійці лідерів. Водночас українці в Instagram звертаються до гурту з проханням використати сцену музичного конкурсу для закликів звільнити воїнів Азовсталі.

Зокрема, до Kalush Orchestra звернувся репер зі Львова Otoy, брат якого вважається зниклим безвісти на “Азовсталі”.

“Гурт Kalush має унікальну особливість бути найгучнішим народним рупором у ситуації, що склалася перш за все на “Азовсталі”. Вимагайте від гурту Kalush згадки про вимогу процедури екстракції та рятування усіх захисників, поранених “Азовсталі”. Представники гурту будуть казати, що будь-які висловлювання неможливі через правила конкурсу, але чи можемо ми допустити бодай думку, що хтось з представників конкурсу буде проти висловлювання гурту в боротьбі за життя українських воїнів?” – написав Otoy.

Також музикант пояснив, що він не хоче засуджувати гурт: “Це прохання, заклик до свідомого волевиявлення артиста на глобальній сцені, зокрема, поза регламентованими правилами, як це робить Кислиця в ООН, Зеленський у своїх відео”.

З таким же закликом до Kalush Orchestra виклала пост в Instagram і співачка Аліна Паш, яку раніше оргкомітет Нацвідбору усунув від участі в конкурсі.

Вона просить реперів виступити з закликом “організувати процедуру екстракції наших військових з Маріуполя”, хоч і розуміє, що подібні заяви можуть коштувати Україні перемоги.

“І навіть якщо організатори насміляться застосувати будь-які санкції до України через політичне звернення зі сцени, то вибухне скандал, котрий надасть ще більшої гучності голосу України, ще більших шансів дійсно організувати процедуру екстракції наших воїнів із Маріуполя”, – вважає вона.

Проте радикальну ідею Аліни Паш підтримали не всі. Деякі користувачі соцмереж вважають дискваліфікацію України на Євробаченні-2022 марною жертвою, яка ніяк не вплине на ситуацію на “Азовсталі”, але зіпсує відносини з Європейським Мовним Союзом.

“Питанням екстракції особисто займається Президент України, МЗС та найвище політичне керівництво країни, яке розуміє, КОМУ, ЯК і ЩО треба повідомляти. Завдання артистів від України – привезти перемогу додому, тим самим забезпечити Україні платформу на весь наступний рік, – написав у коментарях співак Влад Дарвін. – Неузгоджені з Європейським Мовним Союзом дії в ефір не потраплять, а Україна понесе правові наслідки незворотної дії. Єдиний шлях донести меседж – розпочати переговори з мовником. І цим питанням мають займатися керівники та юристи Суспільного”.

Також знайшлися люди, які побачили у діях Аліни Паш маніпуляцію.

“Присмак огиди після цього посту. Так, за воїнів в Азовсталі болить найбільше, і кричати про це потрібно. Тільки от чи ви про Маріуполь кричите на всіх своїх концертах? Проблемі Азовсталі не день і не два, а тільки зараз ви чомусь вирішили закричати, та ще й не самі, а чужими устами”, – пишуть люди.

Під одним із постів відмітили й тогорічну учасницю Євробачення, фронтвумен гурту Go_A Катерину Павленко, яка немов раніше згадувала, що є контракт, з пунктами про нейтральність.

“Найбільш образливо тут не дискваліфікація і штраф, а те, що це не та аудиторія. Там всім це по барабану. У людей свято”, — відповіла на коментар Павленко.

Варто зазначити, що Kalush Orchestra публікували у своєму профілі пост із закликом до світової спільноти допомогти визволити захисників Маріуполя, які заблоковані на Азовсталі.

“Зараз Маріупольська Азовсталь — це серце України. Допоможіть врятувати наших хлопців!” — підписали свій пост музиканти.

Перемога на Євробаченні дійсно дає артисту великий майданчик для просвітницької діяльності та активізму. Однак конкурс декларує себе як неполітичний, і під час концертів виконавцям дозволено лише співати.

Мовникам країн-учасниць та виконавцям на Євробаченні заборонено рекламувати або згадувати будь-які речі політичного, комерційного чи аналогічного характеру під час конкурсу. За порушення правил передбачено суворі санкції, включно з дискваліфікацією.

Читайте також:
Погода на Івано-Франківщині у вихідні: тепло, місцями – дощ