п’ятниця , 29.03.2024

У франківському монастирі виготовляють енергетичні батончики для ЗСУ (ФОТО, ВІДЕО)

Майже 20 тисяч енергетичних батончиків відправили українським бійцям на передову віряни монастиря Святого Йосифа Української греко-католицької церкви, що в Івано-Франківську. Про це Суспільному розповів координатор волонтерського штабу Іван Зубрицький.

За яким рецептом парафіяни готують смаколики у церкві — читайте у репортажі Суспільного.

Для приготування енергетичних батончиків волонтери використовують сухофрукти, мед, горіхи, масло та вівсяні пластівці. Спершу всі інгредієнти змішують в одній посудині. Додають цукор, трішки солі та кориці, а також соняшникову олію. Потім ретельно перемішують до однорідної маси. Суміш викладають на пергамент, змащений олією, та формують брикет завтовшки 2 см. Батончики випікають у духовці приблизно пів години.

“На початку дуже багато людей приходили, приносили продукти. Кожен хотів бути корисним — внести свою часточку в ці батончики. Ми називаємо їх такою маленькою “віддушиною”, — розповідає парафіянка монастиря Святого Йосифа Тетяна Васович.

З її слів, такі смаколики завдяки калорійності можуть замінити добове харчування. Вони мало важать, приблизно 150 г, займають небагато місця, проте здатні добре підтримати сили.

Перед відправленням на фронт на кожен запакований батончик волонтери наклеюють папірець з молитвою.

“Наші хлопці на фронті не мають часу довго молитися, а ця коротенька молитва їх оберігає. Мій чоловік зараз так само боронить наш мир і спокій. І неодноразово йому ці батончики відсилали. Він і його побратими вдячні й кажуть, що вони дуже смачні. Хлопці відчувають нашу підтримку”, — розповідає парафіянка монастиря Святого Йосифа Оксана Олійник.

Координатор волонтерського штабу Іван Зубрицький каже, що за день у виробничому цеху виготовляють приблизно 300 вівсяних батончиків. Допомагають готувати смаколики також вимушені переселенці, які тимчасово мешкають у монастирі. Необхідні інгредієнти приносять волонтери та містяни. Проте їх не вистачає.

“Нам потрібні сухофрукти, горіхи, олія. Тиждень тому вівсянки не було де купити в Івано-Франківську. Ми замовляли спеціально мішками, нам привозили з-за кордону. Мед також потрібен”, — каже Іван Зубрицький.

Принести продукти можна за адресою: вулиця Івасюка, 48, Івано-Франківськ.

Читайте також:
Дефіцит пального не вплине на посівну кампанію, яка зараз триває на Прикарпатті — голова ОВА (ВІДЕО)