п’ятниця , 19.04.2024

СБУ: ФСБ намагалася зібрати інформацію про готовність іванофранківців воювати та роботу блокпостів (ВІДЕО)

З початку повномасштабної війни працівник ФСБ через прикарпатця, який перевозив заробітчан у Росію з 2012 до 2020 року, намагався зібрати інформацію про ситуацію в Івано-Франківську. Зокрема його цікавила робота блокпостів, військкоматів, готовність чоловіків воювати та кількість людей, які виїжджають за кордон.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

“Контррозвідка СБУ встановила місцевого перевізника, який з 2012 року регулярно возив трудових мігрантів до Росії. У 2019 році на пункті пропуску “Троєбортноє” його затримали співробітники ФСБ. Один з них тоді запропонував українцю повідомляти ФСБ інформацію про корумпованих працівників російської митниці. Таким чином представник ворожої спецслужби зав’язав з українцем контакт”, — йдеться у дописі.

Після 24 лютого співробітник ФСБ зв’язався з перевізником через Viber і хотів дізнатися про ситуацію в Івано-Франківську.

“Він розпитував, що це за блокпости розташовані в Івано-Франківську, хто чергує на них — поліція чи військові, як проходить перевірка на постах. Також запитував, які настрої місцевих громадян щодо Росії, чи багато виїжджають за кордон. Очевидно він хотів дізнатися, чи готові ми обороняти Україну”, — розповів іванофранківець в СБУ.

Зі слів місцевого перевізника, працівник ФСБ застерігав його записуватися до лав територіальної оборони чи Збройних сил України.

“Вагомої для оборони України інформації чоловік не передав. Про те, що на нього вийшов співробітник ФСБ та про його зацікавленість інформацією розвідувального характеру, він повідомив СБУ”, — пишуть у пресслужбі відомства.

Працівники Служби безпеки України закликають громадян в жодному разі не погоджуватися на співпрацю з представниками російських спецслужб.

“Якщо з якоїсь причини росіянам вдалося домогтися згоди співпрацювати, закон України дає можливість добровільно заявити органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримання завдання. Це дозволить звільнитися від кримінальної відповідальності тим, хто на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їхніх представників ніяких дій не вчиняв”, — йдеться в дописі.

Читайте також:
У Франківську 18-річний водій BMW збив пішохода і втік з місця аварії