вівторок , 23.04.2024

Німеччина планує суттєво збільшити соцвиплати біженцям з України

Українці, які виїхали до Німеччини через війну, отримають кращий рівень соціального захисту і підтримку у пошуку роботи.

З червня виплати становитимуть 450 євро

Це передбачено урядовим законопроєктом, який невдовзі розгляне Бундестаг. Зокрема, з 1 червня українські біженці отримуватимуть соціальну допомогу, яку отримують німецькі безробітні. Базова ставка допомоги для дорослого становить 449 євро (Regelsatz Arbeitslosengeld II).

Досі біженці з України отримували соціальну допомогу на підставі закону про шукачів притулку, яка передбачала виплату на суму близько 300 євро на місяць для дорослої людини і трохи менше для неповнолітніх дітей.

Як відомо, на соціальний захист українських біженців уряд виділив 2 мільярди євро.

Українці мають звернутись до Jobcenter

“З 1 червня українські біженці, які отримали дозвіл на проживання відповідно до §24, отримуватимуть допомогу не у відомствах з питань соціального захисту міських адміністрацій або громад, а від центрів зайнятості – Jobcenter”, – йдеться у повідомленні.

Саме у Jobcenter треба буде реєструватися українцям, як пошукачам роботи, аби отримувати виплати.

Близько двох тисяч євро на матір і двох дітей

Тобто, українців у питанні соціальних гарантій буде прирівняно до людей, які мають постійний дозвіл на проживання у Німеччині, і до осіб, які отримали політичний притулок у країні.

У відомстві наголосити, що відповідний статус, який біженці з різних куточків світу отримують в індивідуальному порядку після багатомісячного розгляду заяви на притулок, українці отримують автоматично, протягом кількох тижнів.

Читайте також:
На Прикарпатті фермери безкоштовно отримали насіння кукурудзи