середа , 24.04.2024

Історії дітей-переселенців: в Івано-Франківську презентували фотовиставку “Очі миру” (ФОТО, ВІДЕО)

В Івано-Франківську презентували виставку “Очі миру”. На світлинах — діти, які зі своїми сім’ями були змушені покинути домівки через вторгнення РФ в Україну. Місія фотопроєкту — привернути увагу міжнародної спільноти до війни в Україні, зокрема дітей, які потерпають від бойових дій.

Про це кореспондентці Суспільного розповів співорганізатор виставки, власник модельної школи Олександр Грабовський.

З його слів, вперше фотопроєкт “Очі миру” представили 11 квітня у Парижі. Це місто, каже Олександр Грабовський, обрали невипадково. У країнах Європи автори виставки хочуть через світлини розповісти людям, що діти не обирали шлях війни, але їм доводиться відчувати на собі її наслідки.

“Написані історії є дуже особистими. Не кожен готовий і хоче поділитися тим, що пережили діти. Тут є розповіді батьків, які виявили зацікавленість та захотіли розповісти свої історії світу. Історії — глибокі й кожна по-своєму є особливою. І коли їх пишуть діти, то ці розповіді не можуть не чіпати за живе. Історії є й смішні, наповнені дитячою добротою, є й дуже пронизливі та сумні”, — сказав Олександр Грабовський.

На виставці презентували 36 фото та історій дітей, яких торкнулася війна. Герої фотопроєкту покинули свої домівки у Києві, Донецьку, Харкові, Дніпрі, Одесі, Житомирі, Сумах та Миколаєві.

Одна з учасниць фотовиставки Едельміра Каміла Менендес розповідає, що зі своєю сім’єю вона двічі переїжджала через війну. У 2014 році родина переїхала з Донецька, а 24 лютого через вторгнення військ РФ в Україну — з Харкова. Через свою світлину та історію, каже Едельміра, хотіла передати увесь біль та переживання за рідну країну.

“Я думаю, що не тільки українці, а й Всесвіт, люди з усього світу повинні знати історію України й того, що відбувається зараз. Всі мусять знати, що це — якийсь такий момент, який змінив життя багатьох українців, змінив щось в голові та на ментальному рівні. Багато хто переосмислив своє життя і свої принципи”, — говорить Едельміра.

Над фотовиставкою “Очі миру” автори працювали упродовж трьох днів. Його організувала модельна школа з Івано-Франківська у межах свого освітнього проєкту. Втілити ідею допоміг фотограф Станіслав Сеник. У такому проєкті митець бере участь вперше. Головне завдання, яке ставив перед собою, — передати живі емоції дітей, каже Станіслав Сеник. Світлини автори доповнили історіями, в яких учасники проєкту розповіли про себе та свої родини, а також про день, коли їх застала війна.

“Основна ідея живих фотографій у тому, щоб люди не позували, не думали про те, як стати. Тому всі фотографії, які ви бачите, 90% з них, робилися буквально за перші 15-20 секунд. Усе це для того, щоб показати людину в тому стані, в якому вона перебуває саме зараз”, — розповів Станіслав Сеник.

Фотовиставку “Очі миру” експонуватимуть у центрі Івано-Франківська впродовж тижня. Далі організатори планують презентувати її в Ірландії, Великій Британії та Польщі.

Читайте також:
На Прикарпатті знайшли фундамент стіни, що з’єднувала частини Галицького замку (ФОТО)