четвер , 18.04.2024

Діти ковтають капсули для прання через челендж у TikTok: поради лікаря та психолога

У світі знову набирає популярності “пудс-челендж” у соцмережі TikTok, суть якого полягає в тому, що діти на камеру ковтають подушечки з гелем для прання. Щомісяця через це до лікарні потрапляють 15-20 юних блогерів, українські діти також у небезпеці.

Повідомлення про челендж раніше з’явилося на сторінці Всеукраїнської спілки парамедиків у Facebook. Зазначається, що діти можуть проковтнути небезпечну речовину на спір, заради популярності або ж просто через цікавість.

Серед можливих наслідків потрапляння засобу в організм вказані слинотеча, біль при ковтанні, набряк слизової оболонки губ, осиплість голосу, млявість, нудота та блювання, відмова від їжі та води, загальна слабкість, підвищення температури тіла, часте та поверхневе дихання.

Водночас відомо, що такі симптоми можуть виникати не завжди. Тому якщо у батьків є підозра, що їхня дитина проковтнула капсулу із мийним засобом, її треба негайно доправити до лікарні.

В ефірі “Сніданку з 1+1” голова спілки парамедиків Ярослав Вус розповів, що після проковтування подушечок із гелем виникає відчуття, схоже на печію. Воно посилюється, якщо спробувати запити речовину водою.

“Найгірше в цьому те, що обпечений стравохід набрякає, а коли заживає, то стає набагато вужчим. Коли він стає набагато вужчим, то людина потім не може нормально їсти”, – сказав медик.

Перша допомога в разі проковтування капсул для прання:

  • викликати швидку;
  • не давати дитині пити воду чи сорбенти (вони можуть викликати піноутворення та ускладнити ситуацію);
  • промити ротову порожнину водою, уникаючи проковтування;
  • заборонено самостійно викликати блювання у дитини.

Зазначимо, що цей тренд з’явився у TikTok ще у 2018 році. З часом його популярність знизилася, однак зараз інтерес дітей до капсул для прання знову зростає. Для того, аби вберегти свою дитину від таких небезпечних занять, передусім необхідно побудувати з нею довірливі стосунки.

Психологиня Анастасія Тарасова пояснила, що соцмережі та тренди в них – це спосіб спілкування між підлітками. Не можна забороняти малечі дивитися якісь відео у TikTok чи навіть знімати їх, однак треба пояснити, чим можуть бути небезпечні певні дії.

“Ніколи в світі дитина не завдасть шкоди. Вона робить тому, що це хайп: її покажуть по телевізору, всі однолітки скажуть: “Вааау”, – сказала експертка, зазначаючи, що дитина не буде навмисно шкодити своєму здоров’ю.

Тарасова зазначила, що участь у небезпечних челенджах може свідчити про нестачу увагу. Саме тому батькам необхідно проводити якомога більше часу зі своїми дітьми та спілкуватися з ними.

Читайте також:
Злату Огнєвіч шокував аеропорт в Івано-Франківську: співачка назвала його жахливим