субота , 27.04.2024

У Франківську в модельній школі волонтери безкоштовно навчають дітей-переселенців (ВІДЕО)

В одній з модельних шкіл Івано-Франківська для дітей та молоді волонтери організували безкоштовні заняття. Їх проводять у межах благодійного освітнього проєкту “Очі миру”. Від початку березня 2022 року на навчання зареєструвалися понад 400 учнів. Більшість із них — діти із сімей, які вимушено переїхали через бойові дії з інших областей України.

Про те, як тривають заняття, чого на них навчають і чому такі уроки є важливими для дітей-переселенців, читайте у репортажі Суспільного.

Викладачі модельної школи безкоштовно проводять для дітей заняття з танців, акторської майстерності, арттерапії та спорту. Групи формують за трьома віковими категоріями.

Ганна Якушко, яка разом із двома доньками приїхала з Харкова, каже, такі заходи допомагають їй та дітям відволіктися від пережитого.

“Такі заходи — дуже важливі. У Франківську це — не перший такий захід, на який ми приходимо з дітьми. Це — важливо як для дітей, так і для батьків. Бо насамперед — це взаємодія з людьми, відволікання дітей від того, що трапилося в нашому місті. Це — важливо”, — вважає Ганна Якушко.

Уроки викладають 23 педагоги-волонтери. Викладачка танців Антоніна Пилявська першою відгукнулася на пропозицію модельної школи організувати безкоштовні уроки для дітей. Для них вона провела понад 10 таких занять.

“Хочеться танцями максимально діток відволікти: завдяки руху, роботи над тілом. Я вірю в те, що танці можуть хоча б трішки допомогти дітям. І нехай вони не завжди чемно чи слухняно поводяться, зате хоч трошки відволічуться”, — каже Антоніна Пилявська.

Власник модельної школи Олександр Грабовський розповідає, у період воєнного стану команда переформатувала роботу, щоб усі діти могли безкоштовно продовжувати здобувати освіту, розвивати свої таланти, а також отримати психологічну підтримку.

“До нас записалися багато дітей із Бучі, Маріуполя, Чернігова — тобто зі всіх “гарячих точок”. У них — дуже різні історії, вони бачили різні речі. Коли батьки з дітьми розповідають, що вони побачили й там на місці, і дорогою сюди, в це дуже важко повірити”, — говорить Олександр Грабоський.

З його слів, на першому занятті викладач знайомиться з кожною дитиною.

“Ми намагаємося у межах програми ставити предмет “Психологія”, адже так викладач розуміє специфіку дітей, наскільки вони травмовані, наскільки готові займатися, наскільки для них ці заняття є доречними зараз”, — розповідає власник модельної школи.

Щоб відвідати навчання, дітям потрібно попередньо зареєструватися (це можна зробити за цим посиланням).

Крім того, у межах благодійного освітнього проєкту “Очі миру” волонтери організували фотовиставку у містах Європи. У ній представили світлини дітей, які разом зі своїми родинами вимушено покинули домівки через війну. В Івано-Франківську ці роботи експонуватимуть 27 квітня.

Читайте також:
Kalush Orchestra розповів про підготовку до “Євробачення-2022” (ВІДЕО)