четвер , 25.04.2024

Прикарпатка просить молодь утриматись від традиційних обливань в понеділок

Франківська активістка Людмила Лінник закликає молодь утриматися від традиційних обливань на “поливаний” понеділок.

За її словами, у франківських хлопців є прекрасна традиція цього дня: обливати водою все, що рухається. Особливо – молодих жінок та дівчат.

“Без розбору. Без уваги, у що та людина вдягнена, куди вона йде чи їде і т.д.. Так от. Українська традиція – це прекрасно. Але зараз серед нас дуже багато людей, що втекли від війни. Вони тут не зі своєї волі. Вони тут не тому, що їм так захотілося. То ж, будь ласка, поясніть своїм близьким та знайомим молодим людям, які прагнуть розваг і посміятися, що пальто на тій жінці – може бути її єдиним одягом. Що вона, дуже ймовірно, йде не додому, де зможе зігрітися і перевдягтися, а в школу, де вимушено ночує зараз. Або на вокзал, щоб поїхати далі. Що ці люди вже пережили ворожі обстріли, вони вже пережили насильство. І отримати відро води в обличчя – бо свєто – це також насильство. Це може посилити, несказанно поглибити їх травму, їх біль”,- пояснює Лінник.

Людмила Лінник пригадує, що коли була дитиною, і звичайно ж, приїздила на поливаний понеділок до баби в село, там теж поливалися. АЛЕ!!! Поливалися переважно лише вранці.

“Баба приходили з банєчком води і кропили нас, сонних, ще в ліжку. Так будили. Кропили! А не обливали з голови до ніг. Після Служби Божої хлопці поливали дівчат. Намочували до трусів. Але ті дівчата самі цього хотіли. І так само поливали хлопців. Це було і правда весело. Бо обидві ватаги давали на це згоду. Робили це, бо хотіли, бо їм подобалося. І потім бігли додому перевдягатися. Нікому і в голову не могло прийти, що можна просто отак перестріти людину на вулиці та облити її (Баба попритовкали б, якби дізналися, що котресь із нас таке вичудило!)”,- каже франківка.

Тож активістка закликає всіх бути нормальними і людяними в цей день. Адже в тому, що хтось бачить розвагу і милий жарт, для іншої людини може бути великий біль і розпач.

Також Людмила Лінник розповіла історію, яку побачила в сторіс у подруги.

“Вони вчора поїхали у Варшаву. А звідтіля мали летіти літаком далі. По роботі. Виявляться, у Польщі теж є така традиція, а вчора у них був поливаний понеділок. Дівчат оточила група хлопців і облили з відер водою. На вулиці холод. Їм на потяг і далі в аеропорт. Так і поїхали з мокрим волоссям, в мокрому одязі. Захворіли в дорозі. У обох болить горло, скоріш за все – температура. Не знають, бо не можуть поміряти. То ж не лише в нас таке… Люди. Будь ласка. Будьте нормальні. Не робіть так”, – закликає активістка.

На завершення Лінник просить зупиняти таких юнаків на вулиці і пояснювати їм, що так робити не можна.

“Це погана розвага і в мирний час. А зараз – тим паче. Якщо ви прихистили вимушених переселенців – розкажіть їм, що в нас є така традиція, бо люди з інших регіонів України можуть про неї не знати. І що не виключено – вони можуть з таким стикнутися. Попередьте, щоб це не шокувало людей. Будьмо уважні одні до одних. Бо ми – українці. Бо ми – людяні, співчутливі та чуйні”, – підсумувала Людмила Лінник.

Читайте також:
На кордонах вишиковуються кілометрові черги: українці скуповують авто в Європі через скасування мита