п’ятниця , 26.04.2024

У Москві перевіряють українців: викликають у поліцію та обшукують квартири

Громадян України, які живуть у Москві, викликають у поліцію на опитування, оглядають їхні мобільні телефони й обшукують квартири.

обшук

Про таке повідомляє правозахисний проєкт «ОВД-Инфо» з посиланням на два такі випадки.

За словами постраждалих, силовики самі не розуміють, що вони мають робити з українцями: комусь пропонують отримати громадянство росії за прискореною процедурою, на когось фабрикують протоколи про дрібне хуліганство.

Так, громадянка України, яка працює у сфері обслуговування в Москві, розповіла, що її та її знайому викликали до поліції на опитування, під час якого також оглянули їхні телефони. Дівчина каже, що у відділку були ще кілька громадян України.

«Сказали, дивитимуться, чи є заборонена література, якась символіка. Я говорю: у мене є книга “Як класти на тих, хто кладе на тебе”, це заборонена література? Вони: ми самі не знаємо, що таке заборонена література», — розповідає дівчина.

Інший інцидент стався зі студентом МФТІ, який збирався виїхати з Москви автобусом до Риги. За його словами, у нього й інших громадян України поліція перевірила паспорти, після чого частину людей відвезли до відділку. Там їх сфотографували, зняли відбитки пальців і перевірили телефони — зокрема, дивились, чи не відвідувала людина опозиційні пабліки в соцмережах і чи є в фотогалереї «націоналістична символіка». У протоколі написали, що поліцію викликали, «бо українець хоче виїхати за межі росії», каже хлопець.

Російська служба «Радіо Свобода» пише, що їй відомо про ще три подібні випадки, що сталися з українцями, які живуть у Москві.

Читайте також:
В аптеках Франківська можна купити інсулін (ПЕРЕЛІК)