вівторок , 30.04.2024

Попит шалений: як на Прикарпатті зросли ціни на оренду житла

В Івано-Франківську серйозний дефіцит пропозицій вільного житла. На одну вільну квартиру претендує 500 потенційних орендарів.

оренда

Про це повідомляє засновник і керівник рієлторської компанії “Квадратний метр” Олександр Лахтіонов.

На його переконання, дещо різкий ріст цін на житло теж має декілька причин.

«Перша – ціна на долар зросла, що “підтягнуло” ціну за житло автоматично. А це щирих +20%. Друга – велика аудиторія клієнтів, які завітали з інших регіонів, де вища цінова політика. У контексті платоспроможності вони готові пропонувати більші суми. Третя – власники нерухомості самі ініціюють підняття ціни, адже бачать самі, що попит суттєво зріс», – аналізує Лахтіонов.

Якщо оперувати цифрами, то станом на сьогодні місячна оренда квартир така:

  • економ – до 5000₴
  • комфорт – 5000 – 9000₴
  • бізнес – 9000 – 20 500₴
  • преміум – 18 000 – 48 000₴

Для порівняння: за попередні місяці ці ж самі квартири вартували:

  • економ – до 4000₴
  • комфорт – 4000 – 8000₴
  • бізнес – 8000 – 17 000₴
  • преміум – 17 000 – 30 000₴

«Через гостру потребу житла вибірка стала менш примхливою, а процес винайму скоротився до лаконічного “так/ні”, без традиційного “та ми ще подивимось, подумаємо”. Кімнатність перестала бути пріорітетом. Основне – кількість спальних місць, адже люди мігрують у місто, гуртуючись сім’ями. Відповідно, попит на житло з двома спальними місцями складає 18% від загального запиту, від трьох до п’яти – 43%, а більше п’яти – 39%, – аналізує рієлтор. – “У русі” всі види нерухомості: від квартир у новобудовах до невеличких дач у передмісті – все у шаленому попиті. Але й з таким діапозоном житла катастрофічно не вистачає. Адже ринок пропозицій у кількості 10 000 штук жодним чином не може закрити таку кількість запитів».

Олександр Лахтіонов зазначає, що зараз залучили до заселення квартири, які були на продаж. Далі – всі можливі варіанти житла в області: починаючи від квартир в райцентрах і аж до пустих будинків у селах.

«Частину запитів закриваємо підселенням у квартири небайдужих громадян. Також самі люди поселяють до себе своїх родичів, друзів, знайомих. Тих, хто не має змоги оплатити житло, координуємо на відповідні центри, які опікуються теж цим питанням», – зауважує Лахтіонов.

Власників житла, за його словами, можна поділити на три категорії. Перші поселяють людей безкоштовно, другі здають за ту ж ціну, що й до війни. І треті, які підняли ціни до рівня Львова-Києва-Харкова.

Читайте також:
В Україні можуть продовжити воєнний стан ще на 30 днів