п’ятниця , 03.05.2024

Фосфорні бомби: окупанти використовують вкрай небезпечну заборонену зброю

У ніч проти 13 березня до міста Попасна Луганської області влучили снаряди с фосфорними боєприпасами. Використання такої зброї суворо заборонене через їхній вплив на здоров’я громадян.

фосфорна бомба

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, такі снаряди містять запальну сполуку, температура горіння якої перевищує 800°C, що поширюється територією у кілька сотень квадратних метрів.

Ураження може викликати особливо тяжкі та болісні каліцтва або ж спровокувати повільну та болісну смерть. Для лікування цих поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал, який під час роботи теж може отримати фосфорні рани.

Денісова наголошує, що використання фосфорних боєприпасів проти мирного населення суворо заборонене Протоколом III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію.

Омбудсменка каже, що обстріл окупантами мирного міста такою зброєю є військовим злочином та злочином проти людяності, відповідно до Римського статуту міжнародного кримінального суду, і має бути врахований під час розгляду справи про геноцид українського народу Міжнародним кримінальним судом.

«Звертаюся до країн-членів ООН прискорити створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Жоден злочин керівництва держави-терориста рф та її рашистських військ не повинен залишитися без покарання», — додала вона.

Читайте також:
Через бомбардування Яворівського полігону загинули 9 людей