п’ятниця , 17.05.2024

Біженці на Прикарпатті: скількох ще осіб може прийняти область

Прикарпаття – одна з західних областей, яка активно приймає біженців зі Сходу. Як відомо, вже зараз тут розмістилося понад 15 тисяч осіб.

біженці

Ситуацію прокоментувала Людмила Сірко, заступниця голови Івано-Франківської ОДА:

“Сьогодні вже надійшло до нас більше 15 тис. осіб, які потребували житла, і є розселені. Переважна більшість із них перебуває у приватному секторі (готелі, садиби, домівки родичів). Але також ми працюємо із суб’єктами соціальної сфери. У нас ще є близько 12 тис. ліжкомісць із харчуванням. Долучились волонтери і небайдужі люди, які готують та привозять гарячі обіди. Тому поки що ми готові до нової хвилі переселенців.

Через штаб з координації переселення пройшли до тисячі осіб. Дані щодо решти надають нам готелі, садиби тощо. Зараз вони приходять на реєстрацію в органи місцевого самоврядування, щоб отримати допомогу. В більшості вони потребують харчування. Ми стараємось вести облік, щоб далі пенсіонери могли бути забезпечені пенсією. Якщо є потреба в одязі і засобах гігієни — ми надаємо тим особам, які вже пройшли реєстрацію. Ми не видаємо тимчасових посвідчень, але облікуємо, щоб орієнтуватися в кількості заселення і вільних місцях, які ще можемо запропонувати.

Люди можуть звертатись на телефони гарячих ліній і в штаб [переселенців]. Є заявки як від тих, що потребують житло, так від приватного сектору, які пропонують поселити людей.

Можемо збільшити [кількість ліжко-місць] за умови, якщо нам надійдуть ліжка, матраци, подушки і ковдри. І тоді ми будемо їх дорозгортати. Якщо не буде таких гуманітарних вантажів, то, зрозуміло, що в спортзалах ми не можемо їх поселити.

Також є люди, які перебувають тут транзитом. Для них виділені два заклади середньої загальної освіти, де можна перечекати добу — дві і їхати далі”.

Читайте також:
Спіймали диверсанта, який навів удар російських ракет на Івано-Франківський аеродром