четвер , 25.04.2024

В одному з міст на Прикарпатті люди масово відмовляються платити абонплату за воду

У Коломиї люди масово відмовляються платити абонплату за воду. Натомість у комунальному підприємстві «Коломияводоканал» переконують, що такі відмови незаконні і погрожують залишити коломиян без води.

вода

Як йдеться на сторінці підприємства, протягом цього місяця у водоканал надійшло чимало заяв-відмов від плати за абонентське обслуговування. Втім, там наголошують, що нарахування абонплати є законним тож відмова від неї означатиме відмову від послуг водопостачання та водовідведення.

“Плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує постачальнику послуг за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат, пов’язаних з укладенням договору, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності у будівлі споживача), а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонента за індивідуальним договором (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньо будинкових систем водопостачання та водовідведення). У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не обрали одну з моделей організації договірних відносин, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без обслуговування внутрішньобудинкових систем)”, – йдеться у дописі.

У КП «Коломияводоканал» зазначають, що 1 грудня на сайті підприємства було розміщено публічний індивідуальний договір приєднання. Відтак, вони вважаються укладеними з 1 січня 2022 року, якщо протягом 30 днів з моменту опублікування тексту договору на сайті КП «Коломияводоканал» співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з надавачем послуг.

“Оплата в цілому не повного обсягу наданих послуг підприємства споживачем (включаючи водопостачання та водовідведення, плату за абонентське обслуговування) призведе до виникнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, за яку, згідно законодавства передбачено:

  • обмеження / припинення надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення;
  • стягнення заборгованості в судовому порядку з віднесенням судового збору на рахунок боржника, а також нарахування пені, інфляційних та річних втрат підприємства.

Відмова від плати за абонентське обслуговування КП «Коломияводоканал» кваліфікуватиметься як відмова від послуг з централізованого водопостачання та водовідведення в цілому!!!”, – відзначають на комунальному підприємстві.

Читайте також:
На Прикарпатті службовець незаконно переписав майно вартістю 8,7 мільйона