середа , 01.05.2024

Спричинить швидший розвиток СНІДу: у Нідерландах виявили більш агресивний варіант ВІЛ

Науковці виявили більш хвороботворний варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), що циркулює у Нідерландах. За даними вчених, без лікування він може спричинити синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) приблизно за 2-3 роки.

ВІЛ

Про це йдеться у дослідженні науковців з університетів Оксфорда, Амстердама, Парижа, Цюріха, Європейського інституту біоінформатики та Інституту Сенгера у Кембриджі, а також Інституту Роберта Коха у Берліні, яке опублікували у виданні Science.

У дослідженні науковці розглядають високовірулентний варіант ВІЛ, що його виявили у 109 інфікованих людей.

ВІЛ інфікує та знищує клітини, які відіграють важливу роль в імунній системі. Без відповідного лікування у пацієнта розвивається СНІД. За даними дослідників, у людей, інфікованих нововиявленим варіантом ВІЛ, кількість цих клітин падає приблизно вдвічі швидше, ніж у людей, інфікованих близькоспорідненими штамами. Тобто без лікування після первинного діагнозу СНІД може розвинутися протягом двох-трьох років.

Втім, панікувати не варто: за даними дослідників, антиретровірусна терапія, яка зазвичай використовується для лікування ВІЛ, показала ефективність і для цього варіанту, пише Science Alert.

Як знайшли це варіант?

Науковці змогли виявити цей варіант завдяки роботі у масштабному проєкті BEEHIVE, розпочатому 2014 року, що спрямований на краще розуміння біології, еволюції та епідеміології ВІЛ.

Під час аналізу даних команда виявила 17 людей, інфікованих «окремим» варіантом ВІЛ. 15 із них були з Нідерландів. Усі пацієнти мали надвисокі концентрації вірусу в крові ще на початку інфекції — від шести місяців до двох років після встановлення діагнозу.

Щоб побачити, чи є більше прикладів цього варіанту в Нідерландах, дослідники перевірили дані національної бази ВІЛ-позитивних людей і знайшли ще майже сотню заражених.

За даними вчених, новий варіант з’явився внаслідок низки мутацій десь наприкінці 1980-х або 1990-х років. Тоді антиретровірусне лікування ВІЛ було не так поширене, тож вірус міг мутувати через велику кількість заражених, що не проходили лікування. Випадки ВІЛ у країні (а заразом і частка з-поміж них нового варіанту) активно зростали приблизно до 2010 року, але потім пішли на спад. На думку вчених, це через активні заходи Нідерландів щодо протидії поширенню ВІЛ.

Читайте також:
Скільки молодят на Прикарпатті одружилися в дзеркальну дату