п’ятниця , 03.05.2024

На Тисмениччині водій, якого хотіли побити після ДТП, отримав 17000 грн штрафу

Водій “Фольксвагена” із таким рішенням не погодився і наразі оскаржує його а Апеляційному суді. Розгляд апеляційної скарги запланований на середину лютого.

Тисменицький районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 29 травня 2021 року у селі Черніїв, що на Тисмениччині. В обідню пору, близько 14.00, водій автомобіля “Фольксваген Пассат” не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з автомобілем “Опель Зафіра”.

У результаті ДТП обидва транспортні засоби отримали механічні ушкодження.

Винуватець зіткнення залишив місце події і згодом зупинився поблизу в’їзду у сусіднє село Березівка.

Окрім того виявилося, що він перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки водій “Фольксвагену” відмовився. Також відмовився і проїхати для огляду у найближчий медичний заклад.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій “Фольксвагену” визнав свою провину у вчиненні ДТП і не визнав провини у залишенні місця ДТП та нетверезому кермуванні.

Пояснив, що під час руху у його автомобілі тріснув диск, тому він був змушений здійснити зупинку. Оскільки вдарився грудьми і головою, то не виходив із транспортного засобу, крім того зібрався натовп людей, які хотіли нанести йому тілесні ушкодження.

Вказав, що йому пропонували пройти огляд на стан алкогольного сп`яніння на місці зупинки транспортного засобу, проте він відмовився, оскільки має хронічні захворювання, які б могли призвезти до позитивного тесту.

Втім, ці пояснення для суду виявилися не надто переконливими. Ключове у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП – це те, що водій відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння як на місці події, так і у медичному закладі. А це вважається порушенням.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Тисменицький районний суд постановив водія автомобіля “Фольксваген Пассат” визнати винним у вчиненні інкримінованих порушень і постановив справу за ст. 124 і ст. 122-4 КУпАП закрити у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Але водночас суд постановив водія “Фольксвагена” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Втім це ще не остання крапка в історії з ДТП майже річної давності. Водій “Фольксвагена” із таким рішенням не погодився і наразі оскаржує його а Апеляційному суді. Розгляд апеляційної скарги запланований на середину лютого.

Слід зауважити, що вказаний порушник раніше неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за нетверезе кермування, а також притягувався і до кримінальної відповідальності.

Читайте також:
На Тисмениччині водій мопеда за п’яну їзду заробив 34000 грн штрафу