вівторок , 07.05.2024

Фонд венчурного фінансування

Венчурний фонд – фонд, що вкладає активи у підприємства або проекти на початковому етапі їх створення.

Венчурні фонди, як правило, займаються не портфельними, а стратегічними інвестиціями в контрольні пакети акцій та часток товариств з обмеженою відповідальністю.

Саме поняття венчурного фонду пов’язане з англійським словом “venture”, яке перекладається як “ризиковане підприємство”. Саме в цьому полягає специфіка роботи таких компаній. Вони вкладають гроші в активи, які мають середній або високий рівень ризику. За рахунок вкладень фонд купує контрольний пакет акцій підприємства та керує ним аж до виходу на окупність. При цьому відомо, що близько 70-80% цих фірм не можуть окупитися і вижити в найближчій перспективі.

Однак фонди все одно вкладають свої капітали в ризикові компанії, тому що врешті 20-30% випадків вони окупаються настільки добре, що покривають усі понесені раніше збитки. Джерелом є кошти приватних осіб, індивідуальних підприємців та компанії з управління активами. Цілі їх вкладення пов’язані з отриманням пасивного чи активного доходу.

Венчурні фонди мають максимальну свободу вибору активів для інвестування. Єдине, що їм заборонено, – це вкладати кошти в такі галузі, як банківська, страхова, інвестиційна та ін. При цьому лише цей вид фондів може інвестувати гроші у векселі компаній, акціями яких він володіє. Тобто фактично венчурному фонду надається право кредитувати компанії.

Ціль венчурного фонду

Основна мета інвестиційно-венчурного фонду – отримання прибутку, тому при виборі проекту організації віддають перевагу напрямкам, які з високою ймовірністю будуть визнані ринком і почнуть приносити дохід.

Механізм роботи та можливості венчурних фондів включає такі елементи: 

  • збір коштів, 
  • необхідних для фінансування; 
  • відбір проектів для вкладення; 
  • фінансування та підтримка обраного проекту, 
  • пошук зацікавлених у продукції покупців, виведення цінних паперів компанії на фондовий ринок тощо; 
  • не пряма або пряма участь в управлінні компанії.

З якими організаціями співпрацюють венчурні фонди

На сьогоднішній день у пріоритеті діяльність у таких сферах: 

  • IT; 
  • охорона здоров’я, фармацевтика; 
  • промисловість; 
  • будівництво; 
  • торгівля, сфера послуг; 
  • транспорт.

Інвестиції від венчурних компаній є одним з найбільш підходящих варіантів для фінансування молодих інноваційних компаній, які розробляють унікальний продукт та потребують істотних сум для його створення, виведення на ринок про покриття всіх супутніх витрат. Традиційні джерела залучення коштів, такі як кредити, позички у разі або можуть повністю покрити потреби таких підприємств, або ж недоступні їм через те, що власникам компанії нічим забезпечити суму, що вони хочуть отримати за кредитом. Ось чому венчурне фінансування поширене у швидкозростаючих галузях економіки. 

Більшість венчурних фондів отримують дохід із двох джерел: 

перше — це комісійні за управління. Плата за управління є щорічною оплатою, яку вносять інвестори венчурного фонду для покриття його операційних витрат. Розмір комісії може коливатися, він становить 2-5%, у деяких випадках він може бути вищим. 

друге — відсотки від екзитів. Відсотки від екзитів — доходи, які отримує фонд щоразу, коли відбувається успішний продаж портфельної компанії.