п’ятниця , 29.03.2024

2,8 проміле: у Микуличині п’яний водій ЗІЛа хотів виїхати на головну дорогу і скоїв ДТП

Яремчанський міський суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 17 серпня 2021 року у селі Микуличин. Ввечері, близько 20.00, на вулиці Грушевського водій вантажного автомобіля “ЗІЛ 131” при виїзді на головну дорогу не впевнився у безпечності свого маневру та допустив зіткнення з автомобілем марки “IVECO”.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження.

Окрім того винуватець зіткнення перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці події. Драгер показав результат 2,84 проміле, що у 14 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У суді кожен протокол розглянули окремо, призначивши окремі покарання за кожне порушення.

Спочатку Яремчанський міський суд розглянув справу за ст. 124 КУпАП і постановив водія ЗІЛа визнати винним у вчиненні ДТП та призначив йому за це 850 гривень штрафу.

Пізніше суд розглянув справу про нетверезе водіння.

У судовому засіданні водій ЗІЛа визнав свою провину, розкаявся у вчиненому та просив пом’якшити покарання і не позбавляти його водійських прав.

При розгляді справи суддя зауважив, що ч. 1 ст. 130 КУпАП зараз альтернативних покарань не передбачає – тільки штраф з позбавленням права керування транспортними засобами

Відтак, Яремчанський міський суд постановив водія автомобіля “ЗІЛ 131” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Порушник не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу. Але Апеляційний суд відмовив у її розгляді, оскільки водій пропустив 10-денний термін оскарження.

В такому випадку чоловік мав би просити суд поновити строк розгляду справи, вказавши поважну причину пропуску строків подання скарги, і тоді вже викладати суть своєї скарги. А чоловік відразу ж просив скасувати рішення суду першої інстанції і відповідно отримав законну відмову.

Отож, постанова Яремчанського міського суду про притягнення водія вантажівки за нетверезу їзду  19 січня 2022 року набрала законної сили.

Читайте також:
2,5 проміле: у Крихівцях п’яний водій на “Фіаті” скоїв ДТП. Як його покарали?