четвер , 25.04.2024

За кермом була дружина? У Франківську водій з другої спроби таки відмазався від штрафу за п’яну їзду

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, а апеляційний суд – скасував це рішення.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано в Івано-Франківську. На вулиці Мазепи працівники поліції помітили автомобіль марки “Фольксваген”, який потрапив у ДТП – в’їхав на дорожнє кільце та пошкодив бампер.

Під час спілкування із власником авто правоохоронці помітили у нього явні ознаки алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці події. Алкотестер показав результат 1,89 проміле, що у 9 разів вище допустимої норми.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні водій своєї провини не визнав. Пояснив, що того дня він з товаришем відпочивав в кафе у селі Драгомирчани, а дружина приїхала до них, щоб забрати авто.

В Івано-Франківську, виїжджаючи з вулиці Набережна, вона заїхала на окраїну кільця і не могла самостійно з’їхати, пошкодивши при цьому бампер.

Чоловік каже, що найняв таксі і поїхав з товаришем на допомогу дружині. Авто стягнули з кільця і викликали евакуатор. Дружина перебувала у стресовому стані, тому, як каже чоловік, він відправив її додому.

Поки чекали на евакуатор, приїхали працівники поліції. Правоохоронцям пояснив, що сам перебував за кермом, не усвідомлюючи, що на нього можуть скласти протокол за нетверезе кермування.

Цю версію підтвердив для суду і свідок – товариш водія, з яким той відпочивав у кафе.

Втім, суд до цих пояснень поставився критично і причиною цьому стали відеозаписи з нагрудної камери поліцейських.

Із них слідує, що особа, на яку склали адміністративний протокол, не заперечує факту керування транспортним засобом і також не заперечує факту вживання алкоголю. На запитання поліцейського “Чому їздите без документів”, водій відповів, що вони з товаришем їздили, гуляли і ще виїхали в супермаркет за пивом. Також запевнив, що дружина зараз привезе документи. Про факт керування автомобілем дружиною не промовив ні слова.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Івано-Франківський міський суд постановив водія автомобіля марки “Фольксваген” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Водій не погодився із цим рішенням та подав апеляційну скаргу.

Івано-Франківський міський суд не повірив у те, що за кермом була дружина п’яного власника авто, а от Івано-Франківський Апеляційний суд повірив у цю версію та скасував постанову суду першої інстанції.

Таким чином, водієві “Фольксвагена” таки вдалося уникнути штрафу за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Читайте також:
2,85 проміле: у Долині спіймали дуже п’яного водія і дали йому 17000 грн штрафу