п’ятниця , 26.04.2024

На Прикарпатті двоє посадовців, які крали нафту, отримали по 170000 грн штрафу

На Івано-Франківщині судили чоловіків, що пошкодили конденсатпроводи “Надвірнанафтогазу” та крали сиру нафту.

Троє фігурантів справи пішли на угоди з прокуратурою. Як результат – двоє з них отримали штрафи по 170 тис., а третій – умовний термін.

Справи кожного з учасників були виділені в окремі провадження, а відтак і у суді слухались окремо. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, наприкінці 2020 року директор ПП «Прикарпаткомплект», головний інженер цього підприємства вступили в змову ще з одним чоловіком  для здійснення розкрадання вуглеводневої сировини з промислового нафто-, газо-, конденсатопроводу НГВУ «Надвірнанафтогаз».

Згідно з домовленістю, інженер мав втрутитись в роботу конденсатопроводу поблизу урочища «Вінтонівське» с.Битків Надвірнянського району, проводити відбір вуглеводневої сировини, транспортувати територію ПП «Прикарпаткомплект». Директор “Прикарпаткомплект” мав надати резервуари для зберігання сировини.

Інший учасник змови безпосередньо виконував фізичну роботу  щодо втручання в систему. Директор та інженер мали подбати також про обробку та реалізацію сировини. Таким чином трійця діяла з вересня по червень 2021 та викрала в ПАТ «Укрнафта» вуглеводневої сировини (сирої нафти) об`ємом 31, 390 метрів кубічних (масою нетто 24,714 тонн), загальною вартістю 205323 грн.

Дії кожного з учасників були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст.292 “Пошкодження об’єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів”, ч.3 ст.185 “Крадіжка”, ч.2 ст.209 КК “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”. До суду справи пішли уже з укладеними угодами про визнання винуватості з прокуратурою, які у грудні 2021 суд позатверджував.

Так, вироком Рожнятівського райсуду від 28 грудня директора ПП «Прикарпаткомплект» визнано винуватим у вчиненні згадуваних злочинів та присуджено узгоджене в угоді покарання – йдеться про 171 тис. 700 грн штрафу у підсумку без позбавлення права обіймати обіймати посади або займатися певною діяльністю, без конфіскації майна.

Інженера визнано винуватим та присуджено вироком того ж суду 173 тис.400 грн штрафу з  позбавленням права обіймати посади в нафтопереробній галузі строком на 2 роки, без конфіскації майна.

Третій учасник вироком суду був засуджений у підсумку до 5 років тюрми з позбавленням права обіймати посади в нафтопереробній галузі строком на 2 роки, з конфіскацією майна та, на підставі ст.75 КК, звільнений від відбування покарання з призначенням року іспитового строку.  Вироки поки що законної сили не набрали.

Читайте також:
У лісах Прикарпаття виявили підпільний нафтопереробний “завод” (ФОТО)