п’ятниця , 19.04.2024

Батько наш — Бандера: як створили пісню на Франківщині (ВІДЕО)

Пісня «Батько наш Бандера, Україна — мати», яка стала трендовою завдяки флешмобу українських користувачів у TikTok, а потім поширилася в інших соцмережах й навіть прозвучала у Верховній Раді, є новотвором.

Бандера

Про це НВ розповіла фольклористка Інституту філології КНУ Ярина Закальська.

Вона зазначила, що це частково перероблені на сучасний лад традиційні пісні, а частково — створені заново. Вона також додала, що є варіант пісні УПА «Ой у лісі, лісі, під дубом зеленим, там лежить повстанець тяженько ранений». За мелодією оригінальна і нова пісні майже однакові, проте дещо відрізняються тексти.

Цю пісню відтворили і ввели в широкий обіг священники Свято-Троїцького кафедрального собору ПЦУ в Івано-Франківську.

Священик Олег Луцан, учасник хору “Пентархія”, розповів, що разом з іншими кліриками почав виконувати пісню «Батько наш Бандера» під час колядок на Різдвяних святах, повідомляє інтернет-ресурс Духовна велич Львова.

За його словами, вперше вони почули цю пісню на відео, де її виконує нині покійний священник ПЦУ Анатолій Зінкевич – рідний брат митрополита Волинського і Луцького Михайла Зінкевича.

«Нам вона тоді так сподобалася, що в 2019 році, коли їхали в машині, то почали її наспівувати. Згодом вирішили виконати повний варіант цієї пісні», – розповів Олег Луцан.

Спочатку співали між своїми. На людях виконали цю пісню під час Різдвяних свят 2020 року на храмовому святі в селі Новиця Івано-Франківської області, а після – в будинку, де жив засновник ОУН(б) Степан Бандера і під час колядок у священника ПЦУ.

Читайте також:
На Прикарпатті п’яний чоловік напав на медиків, які надали йому медичну допомогу