п’ятниця , 29.03.2024

2,77 проміле: у Болехові водій “забухав” і перекинув фуру з фарбою

Болехівський міський суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Болехів ДТП

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 18 жовтня 2021 року у місті Болехів. В обідню пору на вулиці Галицькій водій вантажного автомобіля “Mercedes Actros” не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та допустив перекидання транспортного засобу.

У результаті ДТП вантажівка отримала механічні ушкодження.

Окрім того водій перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці події у присутності двох свідків. Алкотестер показав результат 2,77 проміле, що майже у 14 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій свою провину визнав. Пояснив, що того дня здійснював перевезення фарби (рятувальники ДСНС повідомляли, що перекинулася вантажівка зі смолою, але водій у суді пояснив, що перевозив фарбу – ред.)

Чоловік зізнався у суді, що перед тим як сісти за кермо, випив чвертку горілки. Під час керування автомобілем відволікся на телефонний дзвінок, не впорався з керуванням, у результаті чого автомобіль з причепом злетіли з дороги та перекинулися на бік.

Чоловік повідомив, що підприємству, на якому працює, уже відшкодував завдані збитки за пошкодження автомобіля. Водій щиро розкаявся у вчиненому і просив при призначенні покарання не позбавляти його права керування транспортними засобами, оскільки тоді він втратить роботу і його сім’я з двома малими дітьми опиниться у скрутному матеріальному становищі. Також чоловік повідомив, що уже пройшов курс лікування від алкоголізму.

Досліджуючи матеріали справи, суд звернув увагу на відеозаписи з місця події. Так, водій спочатку відмовився пройти огляд на стан сп’яніння на місці події і погодився проїхати у медичний заклад. Але сівши у салон поліцейського авто, в очікуванні коли його повезуть до лікарні, винуватець аварії заснув і встиг трохи подрімати. А потім коли проснувся, запитав чому його знімають на відео.

Поліцейські пояснили. Після цього чоловік погодився пройти огляд на місці, не їдучи у лікарню. Алкотестер після продування водієм вантажівки показав 2,77 проміле. Водій погодився із отриманим результатом. На запитання поліцейського щодо вживання алкоголю відповів, що “забухав”.

У прийнятті свого рішення суд врахував дуже значний ступінь алкогольного сп’яніння порушника, що в свою чергу становить високу ступінь суспільної небезпеки.

Отож у підсумку, дослідивши матеріали справи, Болехівський міський суд постановив водія вантажівки “Mercedes Actros” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124 і ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

16 грудня постанова судді набрала законної сили.

Після винесення цієї постанови водій вантажівки у зв’язку із скрутним матеріальним становищем звернувся до суду із проханням розстрочити виплату штрафу на 12 місяців. Суд пішов йому назустріч і дозволив виплачувати штраф рівномірними платежами впродовж усього 2022 року.

Читайте також по цій темі:
Аварія на Івано-Франківщині: у Болехові перекинулася цистерна зі смолою (ФОТО)