субота , 27.04.2024

У Надвірній жінку побили у приміщенні суду

На Івано-Франківщині судили чоловіка та дружину, які посварились та вдарили по черзі його першу дружину у приміщенні суду.

побив жінку

Дії подружжя  кваліфікували як хуліганство та присудили умовне покарання.

Про це йдеться у вироку Надвірнянського райсуду від 6 грудня 2021 року. Як вбачається із обвинувального акту, 25 жовтня 2018 року обвинувачені чоловік та дружина, увійшовши до залу судових засідань №2 Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області, лаялись в сторону потерпілої – першої дружини обвинуваченого.

Далі обвинувачена у коридорі біля згадуваного залу намагалась двічі вдарити сумкою по голові потерпілу. Намагаючись уникнути ударів, потерпіла вийшла в хол суду. Тоді вже обвинувачений вдарив рукою по обличчі потерпілу, від чого та впала на землю. А обвинувачена підбігла та спробувала знову поцілити сумкою їй по голові. Втім жінка прикрилась руками, тож удар пройшовся по них.

Дії обвинуваченого подружжя були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст.286, тобто як хуліганство, вчинене групою осіб – грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Допитані у суді обвинувачені свою вину визнали частково та заперечили проти заявленого потерпілою цивільного позову про відшкодування 50 тис. моральної шкоди. Так, обвинувачений розповів, що дня суд розглядав справу за позовом колишньої дружини про стягнення з нього аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання. А його теперішня дружина прийшла до суду, щоб відвести після слухання автівкою додому.

На судовому засіданні, за словами обвинуваченого, колишня почала звинувачувати у неправдивих свідченнях, що його обурило. Далі, коли суддя оголосила перерву у засіданні, жінки вийшли із залу, а він лишився для отримання повістки. І почув, як у коридорі колишня дружина ображає теперішню. Коли вийшов у коридор, то побачив, що колишня тягне за волосся до землі теперішню однією рукою, а іншою тримає її руку.  Він розборонив та став між ними.

Після цього потерпіла пішла першою, а вони за нею. Далі вона повернулась та почала ображати, погрожувати їм. Це його обурило і він мовчки підійшов та дав ляпаса, від якого вона впала. В подальшому до потерпілої  підбіг невідомий йому чоловік, почав допомагати їй підвестися та сказав при цьому, що він це так не залишить. Також зазначив, що його дружина  йшла позаду нього, намагаючись вдарити потерпілу сумкою, однак удар пройшовся по підлозі.

Також обвинувачений зазначив, що їхні  дії з дружиною не були узгоджені. Все відбулося миттєво та на емоціях. Запевнив суд, що не мав наміру припинити роботу суду, чи своїми діями образити працівників суду. Не заперечує, що вдарив потерпілу , однак таким вчинком він захищав від постійних її образ себе та свою дружину.

Схожі пояснення дала і обвинувачена. Сказала, що все відбулося миттєво. Запевнила, що не мала наміру припинити роботу суду.  Зазначила, що конфлікт спровокувала сама потерпіла, яка першою почала суперечку, під час якої ображала її нецензурними словами та тягала за волосся.

Адвокат обвинувачених зазначив, що їхні дії були вчинені з мотивів особистих неприязних стосунків. Мовляв, вони не хотіли продемонструвати свою зневагу до суспільства та не бажали порушувати громадський порядок, а отже, якщо відсутня мета, необхідна для кваліфікації їхніх дій за ч.2 ст. 296 КК України, то їх, на його думку, слід виправдати. Також сказав, що зважаючи на відшкодування подружжям 5 тис. грн потерпілій, їй слід відмовити у задоволенні цивільного позову, оскільки вона не довела спричинення моральної шкоди.

Не зважаючи на часткове визнання вини, суд, дослідивши матеріали справи, опитавши свідків, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Приміром, один із свідків – адвокат розповів, що стояв у коридорі разом з трьома іншими адвокатами та одним прокурором  і бачив, як обвинувачений вдарив потерпілу. Він особисто викликав працівників поліції. Крім того зазначив, що обвинувачена  кричала, що вони нічого не винні потерпілій і платити нічого не будуть і вдарила її сумкою. В зв’язку з даним інцидентом робота суду була припинена приблизно на 15-20 хв.

Як результат розгляду справи – суд визнав їх винними у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив по два роки тюрми. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання, призначивши по 1,5 року іспитового строку.  Також суд задовольнив частково цивільний позов потерпілої, ухваливши стягнути з обвинувачених по 5 тис. грн моральної шкоди.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також:
У Надвірній водій за нетверезу їзду отримав 51000 гривень штрафу