середа , 24.04.2024

Як на Прикарпатті вакцинують від COVID-19

Прикарпаття два тижні живе у червоній зоні. Хворих на COVID-19 у лікарнях більшає. Росте й число померлих. Тим часом місто вдягає маски та продовжує жити далі.

вакцинація

Втім, охочих вакцинуватись побільшало. Одні хочуть отримати захист від хвороби, інші змушені щепитися, аби зберегти роботу, пише Репортер.

Пік – попереду

За період пандемії на Прикарпатті підтвердили 109 774 випадки ковіду. Нині 25 лікувальних закладів на 2803 ліжках приймають хворих на коронавірус по всій області. Лікарні завантажені на 76,2 %, а Калуська міська та Коломийська інфекційна – на всі 100 %.

«На 9 листопада у лікарнях – 2135 пацієнтів з коронавірусом, з них 140 у відділеннях реанімації, 38 на апаратах ШВЛ, – говорить Руслан Савчук, в. о. директора «Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України». – Минулого тижня у нас був високий рівень захворюваності – 1258 випадків за добу, кількість хворих зросла на 15 %. За останні 10 місяців маємо 61 053 випадки коронавірусної хвороби. В цей період минулого року було 20 791. Маємо ріст у три рази».

Сьогодні Україна у світі – третя за смертністю, а в Європі друга.

За словами Савчука, останнім часом в області спостерігають велику летальність. Один з останніх випадків – смерть 33-річної породіллі у перинатальному центрі. Жінка вакцинованою не була. ПЛР-тест підтвердив, що у неї COVID-19. Дитина жива.

«Моя думка, як епідеміолога, що найближчі два-три тижні легше не буде точно, аби не важче. Система охорони здоров’я справляється, і у нас ще є резерв ліжок і закладів, які можна розгорнути оперативно. До піку ми ще рухаємося. Найбільші показники нині дають Івано-Франківський, Калуський та Коломийський райони», – каже Руслан Савчук.

На 9 листопада у Франківську показник летальності за тиждень зріс на 45 %: 112 випадків минулого тижня у порівнянні з 77 за тиждень перед тим. Реанімаційні ліжка лікарень міста завантажені на 75 %.

За час пандемії в області від Covid-19 померли 2568 людей, з них у жовтні – 244, за дев’ять днів листопада – 127. Захворіли у жовтні 2605 людей, а в листопаді вже – 1182 людини.

Лише у Франківську за дев’ять днів померли 37 людей. Ніхто з них не був вакцинованим.

У лікарнях Франківська сьогодні з пневмоніями – 391 людина. З них 75 % киснезалежних. У центральній міській клінічній лікарні заповненість ліжок на ранок 9 листопада – 93 %, у міській клінічній № 1 – 73 %.

«Штам «Дельта» більш агресивний – пацієнти одразу потребують кисневої підтримки. Легені уражені на понад 90 % і це майже незворотньо. На кисні пацієнт не день, не тиждень і не місяць. І якщо його вдається стабілізувати, то все одно виписуємо додому на кисневій терапії – родичі шукають додому концентратори. Відновний період, як правило, займає до пів року, – розповідає завідувач реанімаційного відділення ЦМКЛ Володимир Вовчук. – З тих, хто помер у вересні, 60 % – це люди віком 70 і старші, 28 % – старші за 80. Пацієнтів до 50 років не померло жодного. Усі мали супутні патології: цукровий діабет, ожиріння, ішемічна хвороба. Жодного вакцинованого серед померлих нема».

Ваша доза чекає

У червоній зоні з 8 листопада люди, що не встигли отримати хоча б одну дозу вакцини, не можуть відвідувати торгові центри, кафе, театри та філармонії, а чиновники та працівники закладів освіти – не допущені до роботи.

Так, у Івано-Франківській ОДА вакцинувалися 96 % працівників, решта мають довідки про нещодавно перенесену коронавірусну хворобу. Такі довідки дійсні 90 днів з дня одужання. Їх видає сімейний лікар, якщо людина хворіла вдома, або лікарня разом із випискою, якщо пацієнт отримував стаціонарне лікування.

Серед освітян Франківсь­ка 8 листопада відсторонили 76 людей, 28 з них – техпрацівники. У позашкільних закладах не допустили до роботи 19 людей.

Аби учні 5-11 класів з дистанційного навчання повернулися за парти, потрібно, щоб 100 % вчителів були вакцинованими. Наразі такого показника досяг­ла лише Вовчинецька гімназія. (Одна з вчительок Єзупільського ліцею ще й потрапила в люди тижня «Репортера». Більше про цю ситуацію читайте на стор. 3).

Кампанія з вакцинації триває з березня, але показники досі недостатні. Люди чекали кращої вакцини, боялися ускладнень чи велися на антивакцинаторські фейки. Першими щепилися або свідомі, або ті, хто дуже хотів за кордон.

За даними директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ігоря Дмитренка, станом на 9 листопада в області провели 519 225 щеп­лень: 324 тисячі – першою дозою та 194 тисячі – двома. Це 29,7 % та 17,9 % відповідно. А для того, аби спрацював колективний імунітет, потрібно вакцинувати 80 % мешканців. До ідеалу ще далеко.

Після входу в червону зону мешканці Франківська почати вакцинуватися активніше. Одна з причин – люди не хочуть втратити роботу. Ще одна – поїздки за межі області, бо нині вас просто не пустять до потяга чи міжобласного автобуса.

У перші дні червоної зони людям доводилося по кілька годин стояти в чергах до пунктів масової вакцинації. Нині таких пунктів у Франківську п’ять: «Епіцентр», головний корпус медуніверситету, ЦНАП на Вічевому майдані, пункти вакцинації на Целевича, 34 та на залізничному вокзалі.

Вакцинуватись можна і в кабінетах щеплень при поліклініках та приватних медичних центрах. Безкоштовно. Чиновники запевняють, що вакцин вистачить усім. Головне не створювати ажіотаж і вчасно приходити по другу дозу, аби медики могли запланувати кількість потрібних вакцин.

«В області є 121 пункт щеплень. Це поліклініки. Там сидять такі самі бригади, з такими ж знан­нями і з такими ж вакцинами, як у центрах масової вакцинації, – говорить Микола Стовбан, директор Івано-Франківської інфекційної лікарні. – Поставки вакцин є регулярними, але треба приходити на другу дозу свідомо, аби не збивати злагодженість. Після CoronaVaс – на 14 день, AstraZeneca – на 28 день, Pfizer – 21-28 дні. Ваша доза чекає в будь-якому пункті щеплення».

У суботу, 6 листопада, область отримала 23 тисячі вакцин AstraZeneka, а в неділю – 35 тисяч Pfizer. За словами Ігоря Дмитренка, цих вакцин, як і CoronaVaс – у достатній кількості. 9-10 листопада також очікується ще 45 тисяч вакцини Moderna для першої дози і згодом 45 тисяч для другої.

Нині вакциною Pfizer можна щепити і дітей віком від 12 до 18 років, якщо у них є інші обов’язкові щеплення за календарем.

Щодня в області на COVID-19 хворіють від 50 до 70 дітей. Переважно шкільного віку. За словами Руслана Савчука, минулого тижня захворюваність серед школярів знизилася на 3 % через те, що вони зараз переважно на дистанційному навчанні. А от серед дітей, які ходять у садки, зросла майже вдвічі.

Бізнес хоче працювати

У червоній зоні заклади, що приймають відвідувачів, можуть працювати, лише якщо у них вакциновані 100 % персоналу, а відвідувачі – із сертифікатом, свіжим тестом чи довідкою про нещодавно перенесений ковід.

«В області щоденно працюють від 26 до 32 груп працівників Нац­поліції, Держпродспоживслужби. Ми обстежуємо, як люди розуміють обмеження червоної зони, – говорить начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Роман Гурський. – 90 % підприємців хочуть працювати. Якщо в січні-лютому вони не мали альтернативи, то тепер вона є».

З 30 жовтня по 7 листопада провели 2697 таких раптових перевірок та виявили 251 порушення, склали 184 протоколи.

Аби полегшити собі життя і при цьому не вакцинуватися, деякі мешканці шукають, як обійти систему й отримати «липові» сертифікати. На початку тижня Нацполіція повідомила про затримання заступниці директора комунальної лікарні. Вона за 2500 грн вносила в електронну систему «eHealth» відомості про вакцинацію від COVID-19, яку люди не отримували. А невикористані дози списувала.

У СБУ повідомляють, що по такі послуги до неї зверталися з цілої України. Підроблені свідоцтва будуть анульовані.

Нині в Україні, за статтею 358 Кримінального кодексу, підробка тестів і свідоцтв про вакцинацію карається штрафом до 17 тис. грн та обмеженням волі до двох років. Використання фальшивого документа теж підпадає під цю статтю…

Читайте також:
Кому варто приготуватись: від сьогодні поліція почне перевіряти ТО автомобілів