середа , 17.04.2024

У Долині за вживання алкоголю після ДТП водій отримав 34000 гривень штрафу

Долинський районний суд призначив покарання для водія автомобіля, який вживав алкоголь після того як став учасником дорожньо-транспортної пригоди.

драгер, алкогольЯк вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 4 липня цього року у селі Новошин колишнього Долинського, а тепер Калуського району. Близько 16.00 водій автомобіля “Деу Сенс” здійснив стоянку та залишив транспортний засіб, не вживши при цьому необхідних заходів для припинення руху. У результаті цього автомобіль самовільно скотився у кювет та отримав механічні ушкодження.

При цьому водій після ДТП вживав алкоголь. Після приїзду поліцейських від проходження огляду на стан сп’яніння на місці події відмовився. Також відмовився і проїхати у найближчий медичний заклад.

На порушника склали два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після ДТП або після законної зупинки поліцейськими до проведення огляду на стан сп’яніння).

Водій у судовому засіданні свою провину визнав повністю. Пояснив, що не поставив автомобіль на ручне гальмо і тому транспортний засіб скотився у кювет. Після цього чоловік зайшов у магазин і вживав спиртні напої, однак у нетверезому стані автомобілем не керував.

Ймовірно, водій просто не знав законів і такими поясненнями свій штраф за нетверезе водіння помножив на два.

Дослідивши матеріали справи, Долинський районний суд постановив закрити провадження за ст. 124 КУпАП щодо водія “Деу” у зв’язку з відсутністю складу порушення. Таке рішення мотивоване тим, що окрім транспортного засобу винуватця більше нікому не завдано матеріальних збитків.

І водночас суд постановив водія “Деу Сенс” визнати винним у вчиненні адміністративного порушення, передбаченого ч. 4 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Нагадаємо, вживання алкоголю після ДТП або після законної зупинки поліцейськими до проведення огляду на стан сп’яніння карається вдвічі більшим штрафом, ніж за керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Олег КУРИЛО

Читайте також:
2,27 проміле: поблизу Бурштина спіймали дуже п’яного водія. Що йому за це було?