середа , 24.04.2024

У Долині винуватець смертельної ДТП отримав 5 років тюрми

П’ять років тюрми з позбавленням права керування на три роки присудили на Франківщині винуватцю смертельної аварії, що трапилась 16 березня 2019 року.

наручники

Тоді водій «Renault Megane», здійснюючи обгін, зіткнувся з авто на зустрічній смузі.

Про це йдеться у вироку Долинського райсуду від 10 листопада 2021 року. Як випливає із обвинувального акту, аварія трапилась 16 березня 2019 близько 8.30 у селі Оболоня Долинського району.

Тоді обвинувачений, керуючи «Renault Megane», у якому було четверо пасажирів, почав обгін кількох авто у попутному напрямку та зіткнувся на зустрічній смузі із «Daewoo Lanos», у якому було двоє пасажирів. У результаті зіткнення один із пасажирів  «Daewoo Lanos» загинув, а водій та інший пасажир – отримали травми середньої тяжкості. Травмувалась і одна із пасажирів «Renault Megane» – жінка отримала тяжкі травми.

У суді обвинувачений вину визнав. Розповів, що  рухався на підйом і побачив, що перед ним їде повільно «фура», десь зі швидкістю біля 30 км/год. Розмітки на дорозі не було і він пішов на обгін. В цей час його обігнав якийсь бус і закрив йому видимість попереду. Коли вже був на підйомі, побачив дуже близько зустрічний автомобіль.

Хотів уникнути зіткнення і прийняв вліво, але зустрічний автомобіль повернув в ту ж сторону і сталося лобове зіткнення. Також розповів, що наразі відшкодовано 2000 доларів пасажирці “Renault Megane” та 2000 – дружині загиблого. Однак всі ці кошти – позичені, своїх грошей не має, тому добровільно завдану шкоду ще повністю не відшкодував. У вчиненому розкаявся, просив пробачення у потерпілих та суворо його не карати.

Як слідує із пояснень потерпілих, загиблий пасажир «Daewoo Lanos»

– це новий його власник, інший потерпілий – батько нового власника. У той день вони їхали переоформляти автівку. За кермом був старий власник. У суді батько та дружина загиблого просили призначити обвинуваченому суворе покарання.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винним у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК та присудив п’ять років тюрми з позбавленням права керування на три роки.

Суд вирішив, що в діях обвинуваченого відсутня така пом’якшуюча обставина як щире каяття, оскільки його поведінка, як на місці ДТП, так і в процесі розслідування та судового розгляду кримінального провадження цієї обставини це підтверджує. Мовляв, обвинувачений не продемонстрував, намагання відшкодувати завдані злочином збитки та бажання виправити наслідки вчиненого.

Рішення суду поки що законної сили не набрало. Подати на нього апеляцію сторони можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Коломиї винуватець смертельної ДТП отримав умовний термін